Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Preslišani krik po smislu

Psihoterapija in humanizem
Viktor E. Frankl
Preslišani krik po smislu

Zaradi različnih vzrokov v Buklini spletni knjigarni te knjige ni možno kupiti.
Za več informacij se obrnite na založbo (v kolofonu levo) ali v kako drugo knjigarno.

Povej naprej

Založba Celjska Mohorjeva družba, Celjska Mohorjeva družba
Leto izdaje 2016
ISBN 978-961-278-275-7
Naslov izvirnika The unheard cry for meaning
Prevod Niki Neubauer
Urejanje Tadeja Petrovčič Jerina

Tehnične lastnosti
mehka vezava
21 x 13,5 cm
320 g
207 strani
Tip knjige
priročnik
Kategorije
psihologija in psihiatrija > psihoterapija
filozofija

Založnik o knjigi

Logoterapija, uporabna v najrazličnejših življenjskih okoliščinah

V današnjih družbah blaginje ni več vprašanje, KAKO preživeti, ampak ČEMU. Viktor E. Frankl, ki svojo terapijo imenuje tudi »zdravljenje s smislom«, opozarja na pogosto odsotno človeško razsežnost v psihoterapevtskih pristopih. Zavrača pa tudi lažni humanizem, ki se lahko prikrade v psihologijo in psihoanalizo.

Preslišani krik po smislu; kritika pandeterminizma; kako humanistična je »humanistična psihologija«; razčlovečenje spolnosti; psihiatrovi pogledi na moderno književnost; šport – današnje asketstvo; minljivost in smrtnost; nasprotna namera in namerna nepozornost. V osmih poglavjih avtor niza svoja spoznanja, ki jih je na področju psihiatrije in psihoterapije strnil v t. i. logoterapevtski pristop. Zakaj in kako človek, ki v najtrših življenjskih razmerah zmore zbrati voljo in pogum za preživetje, sredi največjega blagostanja ne zna premagati obupa nad dozdevno nesmiselnostjo življenja … Zdi se, da je to osrednja tema, ki je vznemirjala Viktorja E. Frankla. Kaj je človekova svoboda in kako nam lahko v najrazličnejših, tudi v navidezno brezizhodnih situacijah omogoča, da ne le preživimo ali životarimo, ampak v polnosti živimo do zadnjega diha. Tudi to je ena njegovih značilnih tem. V aktualnosti problemov in njihovega reševanja Frankl tudi glede na to, da je svoja teoretična spoznanja preizkusil in potrdil v najtrpkejših razmerah, ostaja prepričljiv in zanimiv. Priročnik, ki v bralcu (znova) budi veselje do življenja!

Recenzija Bukla

Leta 1977 je priznani dunajski psihoterapevt Viktor E. Frankl v predgovoru, s katerim je to knjigo pospremil med bralce, zapisal, da je svet zajel »pojav in vztrajanje občutka nesmisla«, ki po njegovem velja za »nevrozo sedemdesetih let«. Čeprav od njegovega zapisa mineva natanko štirideset let, se zdi, da je problematika, ki jo avtor poudarja v tej knjigi, še vedno enako (ali celo še mnogo bolj) pereča. Človeku, kot pojasnjuje tudi Frankl v svojem pisanju, namreč ne pomagajo ne izobrazba ne dobri odnosi ali gmotno stanje, če sam pri sebi ne zna poiskati smisla bivanja. In tega, kot avtor prikaže v številnih opisanih primerih, je v nasprotju s splošnimi prepričanji moč najti tudi v situacijah, ki mejijo že na ekstremne. Za primer navede bivanje v zaporu ali pa hiranje v koncentracijskih taboriščih, kakršnega je na lastni koži izkusil tudi sam. Še danes zelo cenjeni psihoterapevt, ki je umrl pred dvajsetimi leti, v knjigi naniza ogromno metod, ki bodo v pomoč različnim terapevtom pa tudi posameznikom, ki iščejo odgovore na temeljna bivanjska vprašanja.

Vesna Sivec Poljanšek; Bukla 129-130

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...