Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Razsvetljenstvo

Zelo kratek uvod
John Robertson
Razsvetljenstvo

Zaradi različnih vzrokov v Buklini spletni knjigarni te knjige ni možno kupiti.
Za več informacij se obrnite na založbo (v kolofonu levo) ali v kako drugo knjigarno.

Povej naprej

Založba Krtina
Zbirka Kratka
Leto izdaje 2016
ISBN 978-961-260-095-2
Naslov izvirnika The Enlightenment
Podnaslov izvirnika A very short introduction
Leto izdaje izvirnika 2015
Prevod Mojca Dobnikar
Urejanje Marjan Šimenc

Tehnične lastnosti
mehka vezava
17 x 11,5 cm
150 g
153 strani
Tip knjige
strokovna monografija
Kategorije
zgodovina
filozofija

Založnik o knjigi

V 18. stoletju je Evropo preplavilo intelektualno gibanje, poimenovano razsvetljenstvo. Oporekalo je tradicionalni avtoriteti ter si prizadevalo za razširitev človekovega razumevanja in družbeni napredek. Razsvetljenstvo je še danes predmet polemik, nekateri ga slavijo, ker nam je dalo navdih za zavezanost svobodi in toleranci, drugi pa mu pripisujejo odgovornost za sodobna zla. Razsvetljenstvo Johna Robertson je zgoščena zgodovina razsvetljenstva in njegovih ključnih idej. Avtor ugotavlja, kaj so njegovi glavni intelektualni dosežki, in raziskuje, na kakšne načine so si razsvetljenski misleci zavestno prizadevali prispevati k cilju izboljšanja človekovega položaja: spodbujali so boljše razumevanje religije, oliko, ekonomski napredek in podrejanje oblasti javnemu mnenju.

John Robertson je profesor zgodovine politične misli na Univerzi v Cambridgeu. Njegovo delovno področje je intelektualna zgodovina zgodnje moderne in razsvetljenstva v Evropi, ukvarja se zlasti s politično in zgodovinsko mislijo ter razsvetljenstvom na Škotskem in v Italiji. Med drugim je objavil primerjalno študijo The Case for the Enlightenment: Scotland and Naples 1680– 1760 (Cambridge University Press, 2005).

Recenzija Bukla

Robertson je profesor politične mis li na Univerzi Cambridge, v tej knjižici pa postreže s pregledom glavnih idej razsvetljenstva, njegovim odnosom do religije, izboljševanjem človekovega položaja in razsvetljevanjem javnosti, ki se je začelo konec sedemnajstega in je trajalo vse do začetka devetnajstega stoletja. Kaj je razsvetljenstvo? Immanuel Kant je to opredelil kot »svobodo, da javno uporabljamo svoj um z namenom osvobajanja človeštva od nedoletnosti, ki si jo je samo vsililo«. Po Robertsonovem mnenju pa je jedro razsvetljenskega prispevka k zahodni misli prav politična ekonomija kot obet izboljšanja človekovega položaja na tem in ne na onem svetu, pri čemer se je ta pogled zavedal svojih omejitev, saj Marxova utopična misel in vizija tega, da bodo vsi ljudje lahko uživali enak neodvisen prosti čas, ni bila utopija razsvetljenskih zgodovinarjev ali političnih ekonomistov. Knjižica, ki kaže, da je treba dognanja razsvetljencev upoštevati tudi v današnjem času.

Samo Rugelj, Bukla 131

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...