Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Utopije - še vedno

Zbornik o utopijah v 21. stoletju
Utopije - še vedno

Zaradi različnih vzrokov v Buklini spletni knjigarni te knjige ni možno kupiti.
Za več informacij se obrnite na založbo (v kolofonu levo) ali v kako drugo knjigarno.

Založba Studia humanitatis
Zbirka Studia humanitatis
Leto izdaje 2016
ISBN 978-961-6798-61-7
Urejanje Neda Pagon, Saša Pagon

Tehnične lastnosti
mehka vezava
19,5 x 13,5 cm
580 g
524 strani
Tip knjige
zbornik
Kategorije
umetnost
družbene vede
filozofija

Povej naprej

Založnik o knjigi

Izbrani in v tej knjigi objavljeni prispevki so v vseh pogledih raznovrstni; so razprave, eseji, pregledi, pa tudi krokiji in skice. Vodilo je bilo, kot že v knjigi Thomasa Mora, Utopija 1515, vabilo k odprti nadaljnji razpravi na spletni strani www.odprta-utopija.si, še posebej, ker ta zbornik nikakor ne zajema vseh področij, ki se nudijo razmišljanju o utopiji. V prid, upamo, boljše preglednosti smo jih razporedili v tri sklope, kajpak precej samovoljno, a vendar po osnovni tematski sorodnosti ali bližini. Prvi sklop prinaša razprave o utopijah v zgodovini in utopijah kot takih, drugi se ukvarja z novejšimi družbenimi dogajanji, od anarhizma, leta 1968 do neoliberalizma, tretji del pa predstavlja posamične utopične pristope ali prakse, kakor se kažejo v literaturi, slikarstvu, glasbi itn.

Avtorji prispevkov: Neven Borak, Boris Buden, Nadežda Čačinovič, Božidar Debenjak, Sašo Dolenc, Pavel Gantar, Nadja Gnamuš, Igor Grdina, Cvetka Hedžet Tóth, Marko Hočevar, Jernej Kaluža, Gal Kirn, Zdenko Kodelja, Dean Komel, Miklavž Komelj, Krištof Jacek Kozak, Primož Krašovec, Lev Kreft, Marko Marinčič, Miha Mazzini, Aleš Mendiževec, Neda Pagon, Stojan Pelko, Miha Pintarič, Gregor Pompe, Igor Pribac, Rudi Rizman, Matej Rudolf, Jan Simončič, Rok Svetlič, Peter Šenk, Darko Štrajn, Daša Tepina, Andraž Teršek, Marko Uršič, Primož Vitez, Jože Vogrinc, Matjaž Zupančič

Recenzija Bukla

Več kot trideset besedil slovenskih intelektualk in intelektualcev je zbranih v zborniku, ki na družbenopolitične utopije in tudi na sam pojem utopičnosti pogleda z najrazličnejših gledišč. Urednici sta tekste zbrali v tri ohlapne sklope: prvi se nanaša na zgodovinske utopije, drugi sklop se naslanja na zadnjega pol stoletja, tretji del pa utopičnost (in antiutopičnost) raziskuje skozi posamezne umetnostne prakse, artefakte in osebnosti. Utopija se torej prikaže v raznovrstnih barvah – skozi samoupravljanje (Štrajn) ali anarhizem (Tepina), skozi znanstveni futurizem (Dolenc), skozi Tavčarjevo satiro (Debenjak), skozi iskanje sreče (Kozak), skozi idejo pravičnosti (Kodelja) in skozi pravo (Teršek), skozi arhitekturo (Šenk) in rock glasbo (Mazzini), medtem ko so nekateri drugi teksti, kot na primer esej Miklavža Komelja, večplastni in že v samem mehanizmu podajanja vsebine preverjajo naše utopično nezavedno. Utopije se torej pred nami prikažejo kot končni konstrukt idealizma, kot špekulacija možnega ali kot skrajna družbena ureditev – tako izživeta kot tudi tista, ki šele pride – , na trenutke pa tančica pade tudi s sedanjosti, s časa torej, ki ga živimo tukaj in zdaj.

Žiga Valetič, Bukla 122

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...