Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Kako užaliti, ozmerjati in namigniti v klasični latinščini

Nikiforos Doxiadis Mardas, Michelle Lovric
Kako užaliti, ozmerjati in namigniti v klasični latinščini
17,40 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Modrijan
Leto izdaje 2011
ISBN 17,40
Naslov izvirnika How to Insult, Abuse & Insinuate in Classical Latin
Leto izdaje izvirnika 1998
Prevod in priredba Matej Hriberšek

Tehnične lastnosti
trda vezava
18,5 x 17 cm
68 strani
Tip knjige
priročnik
Kategorije

Povej naprej

Založnik o knjigi

Ta navidez ljubka knjižica žaljivk, zmerljivk, namigov in najrazličnejših zlobnih dovtipov se morda zdi kot otroška slikanica, vendar pozor – knjiga je namenjena odraslim. Avtorja, britanska romanopiska, mladinska pisateljica in avtorica več antologij Michelle Lovric ter poznavalec klasičnih jezikov in kultur Nikiforos Doxiadis Mardas, sta namreč skrbno izbrala besede in besedne zveze, povedi, verze in kitice klasičnih rimskih oziroma latinskih pesnikov in pisateljev, ki so bili v svojih delih tudi šaljivi, predrzni, nesramni, žaljivi, hudobni, opolzki ... Največ sta črpala iz Marcialovih, Katulovih, Plavtovih, Horacijevih in Ciceronovih del. Besedila sta navedla v latinščini in prevodu ter pripisala avtorjevo ime, naslov dela in večinoma tudi mesto citata. Vse to sta »podložila« s simpatičnimi ilustracijami, ki posnemajo antične kipe v najrazličnejših položajih, in razporedila po vsebinskih sklopih – za aseksapilneža, butca, ničvredneža, brezobzirneža ... Knjižica – prvič je izšla leta 1998 – je bila velika uspešnica, saj je bila prodana v več kot 100 000 izvodih.
Če vas torej prime, da bi koga užalili, ga ozmerjali ali kaj zlobnega namignili, lahko to naredite v latinščini – PRAEDO AMENTISSIME! SENEX NEQUISSIME! IGNARE! CALVE! OBLATRATRIX! A previdno, kajti tarča vašega gneva je morda že kupila knjižico Kako užaliti, ozmerjati in namigniti v klasični latinščini.

Recenzija Bukla

Drobna, humorno ilustrirana knjižica dokazuje, da latinščina ni le jezik za znanstvene, politične in cerkvene zadeve (je formalni jezik Rimskokatoliške cerkve), pač pa so jo najpomembnejši rimski pisci uporabljali tudi v bolj sočne, poredne in včasih nadvse nespodobne namene. Avtorja sta posamezne izjave seveda iztrgala iz izvirnih besedil znamenitih piscev, a to prav nič zmanjšuje napetosti učinkovitih kletvic, zlobnih namigov in pristnega zmerjanja. Nasprotno, nastala je prav zabavna knjižica, ki lepo služi za opis vseh buksljev, barabinov in drugih predrznežev, ki jih tudi danes srečamo marsikje. Bi jim želeli povedati, kar jim gre? Storite to v jeziku velikih. Colige sarginulas … et exi.

Renate Rugelj, Bukla 77

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...