Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Classics and Communism

Greek and Latin behind the Iron Curtain
Classics and Communism
29,90 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Znanstvena založba Filozofske fakultete
Leto izdaje 2013
ISBN 978-961-237-601-7
Leto izdaje izvirnika 2013
Urejanje György Karsai, ... [et al.]

Tehnične lastnosti
trda vezava
24 x 15,5 cm
1.070 g
578 strani
Tip knjige
strokovna monografija
Kategorije
književnost in jezikoslovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Knjiga je prvo pregledno znanstveno delo, ki obravnava položaj grščine in latinščine v nekdanjih ljudskih demokracijah. Medtem ko je bilo položaju obeh jezikov pod fašizmom in nacizmom posvečenih že več tehtnih študij (Volker Losemann, Beat Näf), je težavna simbioza komunistične diktature proletariata in obeh starih jezikov bistveno manj raziskana. Tematika je zato v zadnjih letih deležna vse večje pozornosti. Gre za prvi poskus sinteze delnih raziskav, ki so nastale v vsem tem času. Zavoljo jasnosti so se uredniki odločili, da jo razdelijo po geografskih in kulturnih ločnicah, pri tem pa so se pomikali od Sovjetske Rusije po srednji Evropi do Balkana, dokler niso naposled zaključili s pogledom v Zahodno Evropo, zlasti v Ženevo in Fundacijo Hardt, znano po svoji podpori klasični filologiji za železno zaveso.

Knjiga je v angleškem jeziku.

Recenzija Bukla

Ena ključnih front v idejnem in tudi v praktičnih spopadih nekoč zahodne kapitalistične demokracije in vzhodnega socializma/komunizma je bilo merjenje mišic znanstveno-materialističnega napredka. Evropske države na vzhodni strani železne zavese – od Sovjetske zveze pa vse do Jugoslavije – so v grškem in latinskem civilizacijskem, kulturnem in duhovnem izročilu videle zastarelo tradicijo, ki naj bi vsesplošni razvoj družbe zavirala ali ga celo onemogočala. Mednarodno študijo, ki bi v slovenskem prevodu bržčas nosila naslov Klasiki in komunizem, je pripravila vrsta raziskovalcev iz Vzhodne in Jugovzhodne Evrope, med katerimi je tudi slovenski profesor in literarni urednik David Movrin. Zbornik, ki je objavljen samo v angleščini, je najbolj zanimiv v odlomkih, ki obravnavajo akademske usode strokovnjakov za ti dve področji, pospremljen pa je s sto petdesetimi stranmi slikovnega gradiva: dokumentov, fotografij, časopisnih izrezkov itd. Če je bilo mesto, ki sta ga imeli grška in latinska zapuščina v nacistični Nemčiji in fašistični Italiji, v različnih monografijah že obravnavano, pa je tu prvič predstavljen odnos srpa in kladiva do teh dveh tradicij.

Žiga Valetič, Bukla 94

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...