Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 25 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Francosko o Slovencih, slovensko o Francozih

Razprave in ocene
Antonia Bernard
Francosko o Slovencih, slovensko o Francozih Novo
19,00 € 19,00 € Prihrani 0,00 €
Na zalogi, rok dobave 1-3 delovne dni

Povej naprej

Založba Slovenska matica
Leto izdaje 2018
ISBN 978-961-213-282-8
Izbor Jelka Kernev Štrajn, Marija Stanonik
Prevod Jelka Kernev Štrajn
Urejanje Marija Stanonik
Predgovor Marija Stanonik

Založnik o knjigi

Zbirka razprav in ocen Francosko o Slovencih in slovensko o Francozih je pregled raziskovalnega dela slavistke Antonie Bernard.

V prvem razdelku (Zgodovina) so zbrani teksti, ki govorijo o slovenski zgodovini – slovensko ozemlje vpenjajo v čas in prostor od turških vpadov prek Ilirskih provinc do osamosvojitve. Odlikuje jih kritična čuječnost ter velik smisel za skrajno občutljivo geopolitično, narodno in mednarodno problematiko.
Drugi razdelek (Slavistika) prinaša razprave o slavistiki, ki je bila osrednje področje avtoričinega dolgoletnega znanstvenega delovanja. Avtorica prepričano zagovarja tezo, da se je v XIX. stoletju nacionalna identiteta v večini slovanskih dežel Srednje Evrope oblikovala na podlagi del tedanjih lingvistov in utemeljiteljev slavistike (J. Dobrowskega, A. H. Vostokova in J. Kopitarja).
Tretji razdelek (Književnost) je posvečen razmišljanjem o slovenski književnosti, zlasti njeni tradicionalni odgovornosti do naroda.

V okviru drugega dela, to je Ocen in poročil, so zbrani avtoričini kritični prikazi knjig različnih avtorjev, katerih tematika zadeva zgodovino, slavistiko in književnost, to je vsa tri zgoraj omenjena področja avtoričinega poglobljenega udejstvovanja, s katerimi je bistveno prispevala k prepoznavnosti Slovenije in slovenske kulture, ne le v Franciji, ampak tudi v svetu.
V knjigo sta poleg uredničine uvodne besede vključeni tudi jedrnato, osebno obarvano besedilo o avtoričinem življenju in delu ter obsežna bibliografija.


Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...