Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Hobit, neizrečeno krščansko sporočilo

Devin Brown
Hobit, neizrečeno krščansko sporočilo
16,90 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Povej naprej

Založba Družina
Leto izdaje 2013
ISBN 978-961-222-945-0
Naslov izvirnika The Christian world of the Hobbit
Leto izdaje izvirnika 2012
Prevod Leon Jagodic
Spremna beseda Samo Skralovnik

Tehnične lastnosti
mehka vezava
21 x 14 cm
280 g
197 strani
Tip knjige
priročnik
Kategorije
književnost in jezikoslovje > knjige o knjigah

Založnik o knjigi

Tolkien je nekoč dejal: “Kristjan sem in seveda bo to, kar pišem, izhajalo iz tega bistvenega stališča.” Knjiga Hobit, neizrečeno krščansko sporočilo odkriva "bistveno stališče", ki je največkrat spregledano ali vsaj zakrito, vendar brez njega ni mogoče zares razumeti pisateljevih vzgibov.

Toda kako je lahko svet, ki je poln škratov, vilinov, orkov, veščev in hobitov, "krščanski"? Tolkien v Hobitu brez pridiganja vpelje bralce v svet, napolnjen s smislom in namenom, v svet, v katerem naletimo na kontrastna nasprotja med dobrim in zlom, med pravilnim in napačnim.

Knjiga, ki jo je napisal mednarodno priznani poznavalec Tolkiena Devin Brown, je razumljiva in duhovita, oboževalcem Hobita, tako knjige kot filmske priredbe, pa ponuja svež pogled na njegovo vsebino.

Recenzija Bukla

Popularno literaturo oz. njene zgodbe – zlasti takrat, ko nam jih na platnih pričarajo filmi – pogosto spremljajo študije, ki želijo pojasniti zgodovinska ozadja in pojave, prek katerih neka pripoved zareže v sodobno družbo. Spomnimo se le niza knjig o Da Vincijevi šifri, filozofskih analiz Matrice ali razprav o Harryju Potterju. Tudi ozadje Tolkienovega Srednjega sveta je v ­Gospodarju Prstanov od A do Ž podrobno obravnaval prevajalec Branko Gradišnik, medtem ko je tokrat prišel na vrsto Gospodarjev predhodnik Hobit, ki bo v tem in naslednjem letu prišel na filmska platna s preostalima deloma trilogije. Devin Brown gradi svojega Hobita na Tolkienovi izpovedi, da je bil »kristjan, in seveda bo to, kar pišem, izhajalo iz tega bistvenega stališča«. Poglavja odstirajo koncepte, ki jih je oče fantazijske literature povzel iz svoje religije: božja previdnost (»Prav neverjetna sreča«), namen (»Zate koristno«) in moralni zemljevid (»Ne zdi se mi prav«). Zraven se vpletajo Tolkienovi citati, odlomki iz Svetega pisma ter analogije iz preostalih knjig, ki so obravnavale krščanske razsežnosti hobitskega življenja. Presenečenje?

Žiga Valetič, Bukla 88

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...