Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 25 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Zgodovina branja

Alberto Manguel
Zgodovina branja
24,94 €

Zaradi različnih vzrokov pri nas te knjige ne morete kupiti. Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Povej naprej

Založba Cankarjeva založba
Zbirka Bralna znamenja
Leto izdaje 2007
ISBN 978-961-231-640-2
Prevod Nada Grošelj

Tehnične lastnosti
poltrda vezava
403 strani
Tip knjige
strokovna monografija
Kategorije
književnost in jezikoslovje > knjige o knjigah
družbene vede > založništvo in bibliotekarstvo

Založnik o knjigi

Zgodovina branja (A History of Reading, 1996) nas popelje skozi načine branja, pa ne po običajni kronološki poti, temveč po tematskih sklopih; vsakemu je posvečeno eno poglavje. V besedilu se prepletajo zgodovinski podatki in anekdote, dejstva in njihova refleksija, navedki iz del svetovnih klasikov in izkušnje z ulice. Od opisa branj oslepljenemu Jorgeju Luisu Borgesu do popisov znamenitih knjižnic stare dobe, od različnih pogledov na roman Proces Franza Kafke do bralnih navad znanih pisateljev ... Šest tisoč let branja v eni knjigi in neštetih zgodbah.
Knjiga je opremljena z več kot sto ilustracijami iz bralnega sveta in pomeni odlično motivacijo za nadaljnja osmišjena branja.

V Argentini rojeni in dolga leta v Kanadi živeči pisatelj, prevajalec in urednik Alberto Manguel (Buenos Aires, 1948) je objavil vrsto knjig, med njimi Slovar izmišljenih krajev (The Dictionary of Imaginary Places, 1980, skupaj z Giannijem Guadalupijem), roman Prišle so novice iz tuje dežele (News From a Foreign Country Came, 1991), knjigo o filmu Frankensteinova nevesta (Bride of Frankenstein, 1997) in več antologij kratke zgodbe. Njegova domača knjižnica, ki jo je namestil v obnovljene grajske ruševine v Poitou-Charentesu v Franciji, šteje več kot trideset tisoč knjig.

Recenzija Bukla

Ko smo pri naši založbi lani izdali knjigo 1001 film, smo še kar nekaj časa razmišljali o tem, da bi se lotili še prevoda enako obsežnega tisočstranskega špeha 1001 knjiga, v katerem so od antike do današnjih dni kronološko predstavljeni predvsem romani. Za mnenje sem povprašal nekaj založnikov in knjigarnarjev, pa so mi projekt večinoma odsvetovali, češ Slovenci še knjige težko kupimo, za knjige o knjigah pa je vse skupaj še teže. Zato bo zame prodaja knjige Zgodovina branja − ki je z že v uvodu omenjeno knjigo Posel s knjigami premierna izdaja nove zbirke Bralna znamenja, »obveznega branja za vse, ki se s knjigami ukvarjajo ljubiteljsko ali strokovno« − zame tudi neke vrste eksperiment, ki bo pokazal, koliko izvodov dela, ki se v prvi vrsti posveča vsebini knjige oziroma branju, ne pa kaki drugi vsebini, se lahko proda pri nas. Ker boljše knjige na to temo skoraj ni! Z nekaj besedami: to je himna knjigam in branju. Argentinec Alberto Manguel nas v njej pelje od prve besede, ki jo je kdaj prebral, od trenutka torej, ko so se poprej nerazpoznavni simboli združili v pomensko jasno enoto, do mnogih knjižnih dogodivščin, recimo najstništva, v katerem je mnogo ur preživel v svojevrstni in zato tako rekoč nedotaknjeni očetovi knjižnici. Oče je namreč naročil tajnici, naj sobo opremi s knjigami, tako da jih je ta nakupila na metre in jih dala vezati v višini knjižnih polic. Zato so bili naslovi na vrhu strani pri mnogih knjigah preprosto odrezani, ponekod so manjkale celo prve vrstice! Ko je delal v knjigarni, je nekega dne vanjo prišel že skoraj povsem slepi Jorge Luis Borges. Navezala sta stik in Manguel je prihodnji dve leti bral slavnemu pisatelju. Čeprav je imel ob tem občutek, da obvladuje ton in tempo branja, je bil gospodar besedila vendarle Borges, poslušalec, ki je izbral knjigo, ga ustavil ali prosil, naj nadaljuje z branjem, ga prekinjal s pripombami in dovolil besedam, da so se ga dotaknile itn. On kot bralec je bil neviden, a ta enkratna iniciacija v čudoviti svet knjig nam je leta kasneje, ko je bil Manguel že lastnik 30 tisoč knjig, priskrbela živopisno, eruditsko ter z mnogimi uličnimi anekdotami in podatki ter navedki iz del svetovnih klasikov napolnjeno knjigo o različnih vidikih zgodovine kulture, branja in knjig, ki se razteza od učenja branja, branja slik, vpliva oblike knjige na bralca prek kraje knjig, avtorja in prevajalca kot bralca do prepovedanega branja. ­Moderna klasika! Če vam je Zgodovina branja všeč, preberite še Toliko knjig! in Slovenska knjiga včeraj in jutri.

Samo Rugelj

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...