Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 25 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Prispevki k slovenski in slovanski etimologiji

Metka Furlan
Prispevki k slovenski in slovanski etimologiji
17,01 € 17,01 € Prihrani 0,00 €
Za pridobitev Buklinega bonusa v vrednosti 0,51 € se prijavite ali registrirajte
Rok dobave 2-5 delovnih dni, na zalogi pri dobavitelju

Povej naprej

Založba ZRC, ZRC SAZU
Zbirka Linguistica et philologica
Leto izdaje 2016
ISBN 978-961-254-925-1
Leto izdaje izvirnika 2016
Urejanje Andreja Legan Ravnikar

Tehnične lastnosti
mehka vezava
24 x 17 cm
208 strani
Tip knjige
strokovna monografija
Kategorije
književnost in jezikoslovje > lingvistika

Založnik o knjigi

Monografija združuje 12 prispevkov, v katerih je slovensko in drugo slovansko besedje predstavljeno v novi ali izboljšani interpretaciji na pomenski in/ali formalni ravni, zato dopolnjujejo vedenje o zgodovini, predzgodovini in etimološkem nastanku slovenskega in slovanskega leksikona.

V delu je analizirano naslednje besedje: sln. dial. seber ‘revež, nebogljenec’ (Zatolmin); sln. oča in oče; sln. dial., hrv. dial. boškarin ‘istrsko avtohtono govedo’; sln., hrv. hidronim Dragonja; sln. mirodilnica ‘drogerija’; sln. dial. mel/mjel/njel/gnjel … ‘vrsta hrasta’, hrv. dial. mjev/mnel … ‘isto’; sln. dial. durla ‘polšja samica’; sln., hrv. kuzla ‘psica’; sln. dial. koka ‘kača’; hrv. dial. švenac ‘uš’, blg. dial. švenec ‘isto’; psl. *pyriti ‘delati ogenj’, *puriti ‘isto’.

Zadnji prispevek je posvečen vprašanju jezikovnega razvoja, ki ga zaznamujeta tako jezikovna sistemskost in zato jezikoslovna predvidljivost kot tudi jezikovna nesistemskost in zato jezikoslovna nepredvidljivost.

Recenzija Bukla

Znanstvena svetnica Inštituta za slovenski jezik Frana Ramovša ZRC SAZU in profesorica na Oddelku za primerjalno in splošno jezikoslovje Filozofske fakultete v tej znanstveni monografiji objavlja svoja dognanja iz minulih dveh let. V njih s posameznimi primeri predstavlja slovensko in drugo slovansko besedje v novi ali izboljšani interpretaciji na pomenski in/ali formalni ravni. Besedila, kot pravi avtorica, dopolnjujejo vedenje o zgodovini, predzgodovini in etimološkem nastanku slovenskega in slovanskega leksikona.

Iztok Ilich, Bukla 126

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...