Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Vprašanje pesniškega jezika

Jurij N. Tinjanov
Vprašanje pesniškega jezika

Zaradi različnih vzrokov v Buklini spletni knjigarni te knjige ni možno kupiti.
Za več informacij se obrnite na založbo (v kolofonu levo) ali v kako drugo knjigarno.

Povej naprej

Založba Studia humanitatis
Zbirka Studia humanitatis
Leto izdaje 2016
ISBN 978-961-6798-63-1
Naslov izvirnika Problema stihotvornogo jazyka
Leto izdaje izvirnika 1965
Prevod Drago Bajt
Urejanje Saša Pagon
Spremna študija Ivan Verč

Tehnične lastnosti
mehka vezava
19,5 x 13,5 cm
220 g
178 strani
Tip knjige
strokovna monografija
Kategorije
književnost in jezikoslovje > lingvistika
filozofija

Založnik o knjigi

Preučevanje verza je v zadnjem času doživelo velik napredek; brez dvoma se bo v bližnji prihodnosti razvilo v samostojno vedo, čeprav se načrtnega začetka preučevanja še vsi dobro spominjamo.

A ob tem preučevanju se zastavlja vprašanje o pesniškem jeziku in slogu. Raziskave tega področja so ločene od raziskav verza; imamo vtis, da pesniški jezik in slog sploh nista povezana z verzom, nista odvisna od njega. Pojmovanje "pesniškega jezika", zastavljeno pred kratkim, danes preživlja krizo, ki jo je nedvomno povzročil preširok, preveč nejasen obseg in vsebina tega pojmovanja, ki temelji na psiholongvistični podlagi. Izraz "poezija", ki pri nas obstaja tako v jeziku kot znanosti, je danes izgubil konkreten obseg in vsebino ter je vrednostno obarvan.

V tej knjigi avtor analizira konkretno pojmovanje verza (v nasprotju s pojmom proze) in značilnosti pesniškega (bolje: verznega) jezika. Te značilnosti se določajo na podlagi analize verza kot zgradbe, v kateri so vsi elementi v medsebojnem odnosu. Potemtakem poskuša preučevanje slogovnih elementov, ki teče ločeno, povezati s to analizo.

Najpomembnejše vprašanje s področja preučevanja pesniškega sloga je vprašanje o pomenu in smislu pesniške besede ... iz uvoda.

Recenzija Bukla

Skoraj sto let stara študija ruskega literarnega teoretika, pisatelja in prevajalca je pomembna predvsem zato, ker gre za eno zgodnejših strokovnih študij jezika v verzu, ki si ga avtor izbere kot problemsko vprašanje. Vprašanje se seveda odpira v številne odgovore, tako kot beseda, ki z umestitvijo v polje poezije dobi nove pomene, večplast no kontekstualizacijo in vzbuja raznovrstno asociativnost. Toda kaj je tisto, kar pesniški jezik razlikuje od nepesniškega? Po Tinjanovu je to ritem – ne le kot rima ali zaporedni vzorec ponav ljanja, kakor ga klasično pojmujemo, temveč tudi ritem pomena, ki vpliva na enotnost verza, na njegovo zbitost ali utesnjenost in na majavost (nestanovitnost) ustaljene leksike. Avtor v svojih tezah obravnava temeljne pesniške kategorije in njihovo vzajemno odvisnost, izpelje pa jih pretežno iz poetike ruskih, grško-rimskih in nemških avtorjev.

Žiga Valetič; Bukla 129-130

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...