Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Kako deluje literatura

50 ključnih pojmov
John Sutherland
Kako deluje literatura
24,94 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Cankarjeva založba
Zbirka Bralna znamenja
Leto izdaje 2012
ISBN 978-961-231-893-2
Prevod Seta Knop

Tehnične lastnosti
mehka vezava
23 x 16 cm
224 strani
Tip knjige
enciklopedije in leksikoni
Kategorije
književnost in jezikoslovje > literarna teorija

Povej naprej

Založnik o knjigi

Kako deluje literatura: 50 ključnih pojmov je zadnja knjiga Johna Sutherlanda (izvirnik je izšel leta 2011); iz duhovitega naslova, ki postavlja literaturo na isto raven z drugimi človekovimi artefakti, zlasti tehničnimi, je že razviden slog njegovega pisanja, ki brez pretencioznosti, pa vendarle poglobljeno razlaga temeljne pojme literarne vede: od splošnih izrazov prek literarnih pojavov in zvrsti do retoričnih sredstev in metodoloških usmeritev. Ta interdisciplinarno napisana, bralcu izrazito prijazna knjiga, opremljena med drugim tudi s časovnimi trakovi, zgoščenimi sporočili in »udarnimi« citati, prekoračuje meje same literarne vede in sega na področje kulturnih študij; pri tem posveča posebno pozornost novejšim dognanjem in aktualnim vprašanjem sodobne literarne vede, od naratologije do postkolonialnih študij, vprašanj žanrskosti, literarnega kanona, intertekstualnosti itd. Hecna knjiga o resnih temah – kljub lahkotnosti bistra, pronicljiva, poučna in izjemno izzivalna.

Recenzija Bukla

Večina bralcev te revije najbrž bolj ali manj redno bere kako leposlovno knjigo. Kako in v kakšnem kontekstu pa bralec dojema prebrano, kako torej deluje literatura s svojimi izraznimi in drugimi sredstvi, pa je že drugo vprašanje. Sutherland (1938), ugledni angleški literarni zgodovinar in kritik, je v pričujočem vademekumu zbral petdeset ključnih pojmov in konceptov, s katerimi literarna veda analizira in označuje literaturo, pojasnjuje osnovne gradnike njenega delovanja (za razliko od znanosti zazrtost v preteklost namesto v prihodnost) in njeno umestitev v čas in prostor (denimo vpliv konca kolonializma na nastajanje novih literatur). Knjiga, ki jo dinamizirajo časovni trakovi in udarni citati, se konča s pojmi, kot so pisatelji v senci, fanovska literatura in dileme bralcev pred poplavo nastajajoče literature. Več kot priročno orodje za vse tiste, ki hočejo natančneje vedeti, kaj med branjem dejansko berejo.

Samo Rugelj, Bukla 86-87

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...