Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Turški lok

Blaž Lukan
Turški lok
29,99 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Povej naprej

Založba Cankarjeva založba
Leto izdaje 2019
ISBN 978-961-282-390-0
Knjiga je izšla s finančno podporo JAK RS.
Urejanje Aljoša Harlamov

Tehnične lastnosti
trda vezava
20,5 x 14,5 cm
380 g
280 strani
Tip knjige
strokovna monografija
Kategorije
književnost in jezikoslovje > literarna teorija
književnost in jezikoslovje

Založnik o knjigi

V Turškem loku je zbranih petnajst razprav na temo slovenske drame, ki jih je Blaž Lukan ob različnih priložnostih napisal v zadnjih desetih letih. Avtor je vpet v slovensko gledališče vse od sedemdesetih kot dramaturg, umetniški vodja, urednik, predavatelj na AGRFT, tudi dramatik.

Knjiga je razdeljena na dva dela; v prvem so zbrane drame, ki jih povezuje prehodnost v različnih (literarnoideoloških) pogledih: iz intimizma v modernizem, iz modernizma v (proto)postmodernizem; iz psihologije v absurd ipd.; drame v drugem delu pa so deloma ali že povsem prestopile v polje postdramskega. In čeprav se v njej nabrani dramski avtorji in njihove poetike med seboj močno razlikujejo – knjiga bralca vodi od Vitomila Zupana in Petra Božiča, preko Dragice Potočnjak in Matjaža Zupančiča do Petra Rezmana in Simone Semenič – pa je za vse značilna tudi problematizacija pojma drame, dramskega in dramatičnega. Figurativno povedano: pri (skoraj) vsakem od njih (tradicionalna) drama iz drame na tak ali drugačen način izgine.

o avtorju

Dr. Blaž Lukan (1955) slovenski kulturni prostor bogati kot gledališki kritik in premišljevalec teorije scenskih umetnosti, avtor številnih razprav in knjig o gledališču, v katerih s študioznim, analitičnim in zgodovinskim pogledom spremlja sodobno (slovensko) dramo.

Recenzija Bukla

Blaž Lukan je eno osrednjih imen slovenske gledališke scene, katere pomemben del je že od sedemdesetih let, pa naj je bil dramaturg, umetniški vodja, urednik, predavatelj, pisec gledaliških kritik ali gledališkoteoretskih razprav. In ravno petnajst slednjih je združenih v knjigo Turški lok, ki se v naslovu igra s famoznim dramaturškim lokom in dobesednim pomenom turškega loka kot najbolj cenjenega izmed vseh lokov, tudi zaradi svojega dometa. Gre za razprave, ki so nastale v zadnjih desetih letih, v njih se ukvarja s sodobno slovensko dramo od modernizma do postmodernizma in postdramske pisave, kar pomeni, da z njimi zariše poveden in pomemben (drama)turški lok. Izbor je generacijsko raznolik, najmlajša obravnavana avtorica je Simona Semenič, najstarejši pa Vitomil Zupan, med njima pa med drugim naletimo tudi na Petra Božiča, Dušana Jovanovića, Milana Jesiha, Emila Filipčiča, Drago Potočnjak. Knjiga je razdeljena na dva dela: v prvem se avtor ukvarja z dramo na prehodu, v drugem pa se je prehod že zgodil, vsem pa je skupno prestopanje okvirov tradicionalnega na tak ali drugačen način. Predmet raziskave so opusi, deli opusov ali posamezne drame, analize pa so tehtne, podrobne in razčlenjene. Osredinjajo se na recepcijo, stanje slovenskega dramskega prostora v nekem času, tematike, simbole, motive, žanre, slogovne in jezikovne postopke in vse specifike, ki delajo slovensko dramo tako edinstveno in vredno poglobitve.

Veronika Šoster, Bukla 152

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...