Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0
Anton Ocvirk
24,80 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Nova revija
Zbirka Znameniti Slovenci
Leto izdaje 2007
ISBN 978-961-6580-24-3

Tehnične lastnosti
287 strani
Tip knjige
biografija
Kategorije
književnost in jezikoslovje > literarna zgodovina
biografije in spomini

Povej naprej

Založnik o knjigi

Ob stoletnici rojstva profesorja dr. Antona Ocvirka, literarnega teoretika in zgodovinarja, sta Tone Smolej in Majda Stanovnik pripravila obsežno predstavitev njegove osebnosti, zgoščene enciklopedijske in leksikonske bio-bibliografije ter nekaj daljših razprav o njegovih delih. Knjiga je izšla v zbirki Znameniti Slovenci pri Novi reviji.

Recenzija Bukla

Avtorja biografije, ki je izšla ob stoti obletnici Ocvirkovega rojstva, sta si pri poglabljanju v življenje znanega literarnega teoretika delo razdelila. Smolej se je tako ukvarjal s prvim delom Ocvirkovega življenja, z njegovim šolanjem in študijem, predvsem na Dunaju in v Parizu, sodelovanjem pri Ljubljanskem zvonu, ki mu je zagotovilo mesto na slovenskem kulturnem prizorišču, službovanjem na ljubljanski univerzi, delom v OF in trpljenjem v koncentracijskem taborišču. Stanovnikova pa je pisala o njegovem življenju po petdesetih letih prejšnjega stoletja, ko je predaval, pripravljal knjižne zbirke, med drugim Zbrana dela slovenskih pesnikov in pisateljev, Sto romanov in Literarni leksikon, in objavljal številne literarne razprave, ki so nemalokrat razburkale kulturne kroge. Avtorja sta precej časa posvetila zbiranju in preverjanju dokumentacije, v veliko pomoč so jima bile tudi Ocvirkova zasebna korespondenca in izjave njegovih sodelavcev. Knjiga prinaša tudi zanimive fotografije in ­pisma.

Polona Prodnik

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...