Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Bakle in diktatorji

Jug, Bartol et consortes
Tomo Virk
Bakle in diktatorji
35,00 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba LUD Literatura
Zbirka Novi pristopi
Leto izdaje 2016
ISBN 978-961-6952-81-1
Leto izdaje izvirnika 2016
Urejanje Matevž Kos

Tehnične lastnosti
mehka vezava
19 x 13,5 cm
330 g
287 strani
Tip knjige
strokovna monografija
Kategorije
književnost in jezikoslovje > literarna zgodovina
književnost in jezikoslovje > literarna teorija

Povej naprej

Založnik o knjigi

Knjiga kronološko dokumentira zgodnje Bartolovo oboževanje Juga in nato stopenjsko »odčaranje« in preobrat iz oboževanja v mitizacijo oziroma legendarizacijo. Podrobno analizira tista Bartolova literarna besedila, ki jim je figura Klementa Juga vtisnila odločilen ali vsaj opazen pečat. Posebno pozornost posveča tudi pripovedim, v katerih nastopa doktor Krassowitz, ki je Bartolova demonična nadgradnja lika Juga.

Recenzija Bukla

Če je svojo prejšnjo knjigo Vebrov učenec, v kateri je preučeval odnos dr. Vebra in njegovega učenca dr. Juga, profesor Tomo Virk označil za opombo k preučevanju odnosa med Jugom in Vladimirjem Bartolom, je končno izšla tudi ta, »osrednja« knjiga. Klement Jug je bil filozof in odličen alpinist, ki je v šestindvajsetem letu starosti umrl v Triglavski severni steni, Bartol pa je bil njegov mladostni prijatelj (in prav tako Vebrov učenec). Juga je močno občudoval, kar je razvidno iz besedil, v katerih mu je pripisoval vzvišena stališča in občutke do slovenskega naroda in političnih dogodkov tedanje dobe, ki jih je Jug v svojih dnevnikih opisoval drugače, skozi leta pa se je Bartolovo naziranje Juga prelevilo v koncepcijo mita in legende. Virk se z drobnimi in doslednimi koraki prebija čez Bartolovo ustvarjalno pot, skozi pisateljeva osebna protislovja in romane, ki jih niti njegovo okolje niti on sam nista zmogla uspešno interpretirati. Tudi zaradi tega je Bartol svoji glavni deli Al Araf ter Alamut napisal pred vojno, medtem ko v novem režimu ni več znal vztrajati v literarnem tonu, specifičnem za naše okolje. Bartol je svoja zgodnja leta popisal v knjigi Mladost pri Svetem Ivanu, knjiga Bakle in diktatorji pa nam prinaša biografski oris njegove ustvarjalne poti.

Žiga Valetič, Bukla 126

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...