Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Ivan Cankar

Literarni revolucionar
Ivan Cankar
39,99 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Cankarjeva založba
Zbirka Album
Leto izdaje 2018
ISBN 978-961-231-821-5
Knjiga je izšla s finančno podporo JAK RS.
Leto izdaje izvirnika 2018
Urejanje Aljoša Harlamov

Tehnične lastnosti
trda vezava
296 strani
Tip knjige
strokovna monografija
Kategorije
književnost in jezikoslovje > literarna zgodovina

Povej naprej

Založnik o knjigi

Literarna zapuščina IVANA CANKARJA obsega kar trideset zvezkov Zbranih del, njegovemu ustvarjanju pa je svoje kariere posvetilo nemalo akademikov. A še veličastnejša je literarna vrednost njegovih del. Ne gre le zato, da je do dna spoznal značaj svojih rojakov in sodobnikov in ga plastično postavil na ogled v svoji prozi, dramatiki, esejistiki, novinarskih besedilih in tudi poeziji. Njegova literatura je univerzalna in ne nagovarja samo Slovencev, četudi je prepletena z našo družbeno in politično zgodovino; predvsem pa je vedno sodobna in aktualna, ne glede na trenutek, v katerem jo beremo. To mu je uspelo s spajanjem simbolnega in realističnega, modernega in tradicionalnega, individualnega in skupnega, z uvajanjem novih tem, novih slogovnih, pripovednih in drugih postopkov, drugačnih likov … Zaradi vsega tega upravičeno velja za enega najpomembnejših avtorjev v zgodovini slovenske književnosti. Kar mu ni uspelo v političnem oziroma družbenem smislu – v zasebnem življenju pa se je pogosteje prepuščal življenju, kot ga usmerjal –, mu je uspelo v literaturi. Povzročil je revolucijo in za vedno spremenil pokrajino slovenske književnosti. Kdor je od tedaj pisal v slovenščini, je nanj neizbežno padla senca Ivana Cankarja.

Knjiga je rezultat skupnega dela štirih slovenskih vodilnih raziskovalk s področij dramatike, poezije in esejistike, kratke in pripovedne proze, ki so z analitičnim očesom, a na vsakomur dostopen način na novo prebrale Cankarjev opus, ga osvetlile s sodobnimi literarnovednimi spoznanji in aktualizirale za sodobnega bralca. Uporabna je kot priročnik za dijake in študente in kot vodnik v Cankarjev literarni svet. Dr. Mateja Pezdirc Bartol, dr. Alojzija Zupan Sosič in dr. Irena Novak Popov so predavateljice na ljubljanski slovenistiki, dr. Jožica Ceh Steger pa na mariborski. Biografi jo je sestavil dr. Aljoša Harlamov.

Recenzija Bukla

V Cankarjevem letu je ta slovenski klasik poleg ponatisov svojih del dobil tudi nekaj novodobne obdelave in (vnovične) evalvacije svojega opusa, temu pa pomemben prispevek dodaja Album Ivana Cankarja, ki je tik pred stolet­nico Cankarjeve smrti izšel pri Cankarjevi založbi. V urednikovanju Aljoše Harlamova, ki je prispeval uvodno besedilo, v katerem zgoščeno postreže z Cankarjevo biografijo, smo dobili izviren pregled in pogled na Cankarjev opus, ki so ga po literarnih zvrsteh obdelali literarni zgodovinarji, strokovnjaki za posamezno področje. Izredna profesorica Irena Novak Popov je tako pregledala in analizirala Cankarjevo poezijo ter esejistiko in publicistiko, izredna profesorica Jožica Čeh Steger se je poglobila v Cankarjevo kratko prozo, profesorica Alojzija Zupan Sosič pa je v Cankarjev opus umestila njegove romane. Na koncu tega izvirno urejenega albuma (citati Cankarjevih del so za večjo preglednost natisnjeni v drugi barvi) je še kronološki pregled Cankarjevega življenja in dela, kar vse to knjigo naredi uporabno tako za dijake in študente, kot za tiste, ki želijo vstopiti v Cankarjev literarni svet.

Samo Rugelj, Bukla 145

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...