Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Oton Župančič

Janez Mušič
Oton Župančič
29,15 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Založba Mladika
Leto izdaje 2007
ISBN 978-961-205-129-7

Tehnične lastnosti
206 strani
Tip knjige
biografija
Kategorije
književnost in jezikoslovje > literarna zgodovina
biografije in spomini

Povej naprej

Založnik o knjigi

\"Jaz bi dal narodu umetnost; veliko umetnost; ne vsakdanjega kruha, ne morem tega, vidim sam. A dal bi mu pogače in potic za praznike. Kako bo in kako ne bo, tega ne vem. O tem razmišljati ni moja stvar. Moja stvar je: narediti iz sebe človeka, zdravega krepkega telesa in duha, ki je dobre volje. To se pravi: ki je tako močan, da si upa bojevati boj, veseliti se, omagovati, trpeti, padati, vstajati, iskati resnice in skrivnosti z umom in srcem, z mislijo in voljo, z vero in skepso, z upom in strahom. Hoditi pot, ki jo poznaš za pravo; poskušati in iskati, slediti drugim in odvračati jih, grabiti in deliti, vse, vse. To je moja stvar: narediti iz sebe posodo, v katero gre ves svet, nebo in zemlja in vse, kar je, zato, da ne more potem iz mene ves svet, nebo in zemlja in vse, kar je.\"

(Iz nedokončanega pisma Otona Župančiča Ivanu Cankarju)

Recenzija Bukla

»Jaz bi rad dal narodu umetnost; veliko umetnost; ne vsakdanjega kruha, ne morem tega, vidim sam. A dal bi mu pogače in potic za praznike.« S temi besedami je veliki pesnik, dramatik in esejist slovenske moderne Oton Župančič, poskušal ubesediti vizijo svojega poslanstva v pismu Ivanu Cankarju. Poezija mu je pomenila potovanje k samemu sebi in k drugemu, pomenila mu je poskus približevanja k središču vsega, kar je. V svojem umetniškem ustvarjanju je sledil podzavestnemu notranjemu ritmu, ki ne priznava uhojenih poti in je vselej na preži za nečim novim, drugačnim. Pričujoča biografija nas z bogatim slikovnim gradivom popelje skozi Župančičevo življenje in nam razkriva intimno ozadje nastajanja njegovih del. Avtor biografije Janez Mušič med drugim piše tudi o pesnikovi duhovni povezanosti z rodno Belo krajino in o njegovi mladostni izvoljenki Berti Vajdič.

Ana Rozman

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...