Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Starogrška literatura

Tim Whitmarsh
Starogrška literatura
27,50 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Modrijan
Leto izdaje 2013
ISBN 978-961-241-740-6
Naslov izvirnika Ancient Greek Literature
Leto izdaje izvirnika 2004
Prevod Nada Grošelj
Urejanje Bronislava Aubelj

Tehnične lastnosti
mehka vezava
23,5 x 16 cm
540 g
304 strani
Tip knjige
strokovna monografija
Kategorije
književnost in jezikoslovje > literarna zgodovina

Povej naprej

Založnik o knjigi

Kljub nekoliko pustemu naslovu, Ancient Greek literature – Starogrška literatura, monografija Tima Whitmarsha ni »šolski« pregled starogrške književnosti po obdobjih in zvrsteh (čeprav se nekaj poglavij osredotoča na zgodovinska obdobja in čeprav v nekaterih prevladujejo posamezne literarne oblike), ampak poglobljena, kulturološko zasnovana študija, kar je – vsaj v slovenskem prostoru – pri obravnavi antične književnosti velika inovacija. Kulturni zgodovinar ne preučuje antičnih besedil zgolj v njihovih prvotnih kontekstih, ampak tudi v luči poznejših interpretacij in recepcije, kot javna udejanjanja ideologij in razmerij moči.
Whitmarsh se osredotoča na kanonične antične avtorje, vendar na nekanoničen način: za izhodišče posameznega poglavja ne postavi tega ali onega avtorja, ampak osrednja vprašanja in teme, nanizane okoli literarnih besedil, in poskuša rekonstruirati tudi glasove, ki so v antični književnosti odrinjeni na rob.
Knjiga ima tri razdelke; v prvem, Koncepti, se ukvarja z intelektualnimi problemi, ki spremljajo pojem grške literature, na primer z vprašanjem tradicije ali vprašanjem, kaj sploh je literatura ali besedilo; v teku knjige tudi prikazuje razvoj grškega pojmovanja, kako besedila dojemati, urejati in jim pripisovati estetsko in ideološko vrednost. Drugi del, Konteksti, govori o institucionalnih okvirih, v katerih so Grki ustvarjali in doživljali svoja besedila (javno slavje, simpozij, gledališče itn.), in tretji, Konflikti, o glavnih kulturnozgodovinskih temah teh besedil, zlasti o kulturni identiteti, spolu, spolnosti in družbeni razslojenosti.
Knjiga je opremljena z izčrpno bibliografijo in je dragoceno čtivo za študente klasične filologije, s svojim živim in nevsakdanjim pristopom pa je primerna za širok krog izobražencev, tudi takšnih, ki ne znajo starogrškega jezika.

Recenzija Bukla

Recimo, da ste ravnokar prebrali kako sodobno literarno delo, zdaj pa se želite lotiti česa starogrškega. Vzamete kak knjižni naslov se usedete v naslanjač in začnete brati na enak način. Napaka! Whitmarsh, profesor antične književnosti na Oxfordski univerzi, vas v tej fascinantni monografiji, ki je dojemljiva tudi manj klasično izo braženemu bralcu, prijazno pouči in razsvetli o vseh »konceptih«, »kontekstih« in konfliktih«, ki jih morate upoštevati pri branju starogrških del. Za razliko od sodobne literature, ki je običajno pisana za zasebno refleksijo in samotno branje, je literatura v stari Grčiji večinoma nastajala s posvetnim namenom in željo aktivno posegati v javno debato oziroma dogajanje. To je v sicer demokratični Grčiji, ki pa je temeljila na sužnjelastništvu na eni strani ter kulturi gledališča na drugi, seveda neposredno vplivalo na koncepte njenega nastajanja, kontekste, v katerih se je odvijala (recimo simpoziji, gledališča, govorniški kontekst itn.) in geografske, psihološke ter družbene konflikte, ki jih je morala presegati. Priročnik za tiste, ki jih zanima stara Grčija in njena literatura.

Samo Rugelj, Bukla 91-92

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...