Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Mali spisi

O knjigah in drugih rečeh
Matevž Kos
Mali spisi
22,00 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Povej naprej

Založba LUD Literatura
Zbirka Novi pristopi
Leto izdaje 2011
ISBN 978-961-6717-55-7
Leto izdaje izvirnika 2011
Urejanje Urban Vovk

Tehnične lastnosti
mehka vezava
13,5 x 19 cm
300 g
214 strani
Tip knjige
esej
Kategorije
književnost in jezikoslovje

Založnik o knjigi

Mali spisi o (ob)literarnih rečeh je poskus kritičnega dialoga z najodmevnejšimi slovenskimi esejističnimi, literarno-filozofskimi in kulturno-zgodovinskimi deli avtorjev različnih generacij, ki so izšla v zadnjih nekaj letih: od Miklavža Komelja pa do Petra Kovačiča Peršina in Tineta Hribarja. Kos dialogizira z žanrom, ki je v širši javnosti nemalokrat prezrt; ena od intenc knjige je, da bi ob njeni pomoči do besede prišla slovenska totaliteta razlik, kakor se je zgostila na prelomu prvega v drugo desetletje novega tisočletja. Od tod tudi avtorjevo, ponekod polemično-kolumnistično zastavljeno pisanje o najrazličnejših fenomenih, pa naj gre za vprašanja (post)marksizma, slovenskega filma, aktualnosti Ivana Cankarja in Slavoja Žižka, moči in nemoči sodobne literarne kritike ali pa za potrebo po selektivnejši obravnavi sodobne slovenske literature, kakor jo povzema naslovno – nekoliko provokativno – geslo knjige.

Recenzija Bukla

Po knjigah Kritike in refleksije (2000) in Branje po izbiri (2004) je to tretja knjiga recenzij (in drugih tekstov), ki jo je pripravil publicist, kritik in predavatelj na Oddelku za primerjalno književnost in literarno teorijo FF. Vsebinsko podrocje, na katerega Kos posega s svojimi knjižnimi recenzijami, je precej jasno zacrtano; gre za knjige, ki vsaka na svoj nacin družbeno angažirano pokrivajo slovensko kulturno zgodovino, denimo In stoletje bo zardelo (o Kocbeku) pa Slovenci v procesih globaliacije (Peter Kovacic Peršin), Ena je groza (Tine Hribar), Slovenci (Marcel Štefancic, jr.). V drugem delu knjige so zbrane Kosove kolumne iz zadnjih let.

Samo Rugelj, Bukla ekspres, leto 3,, št. 4

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...