Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Pravopisna razpotja

Razprave o pravopisnih vprašanjih
Pravopisna razpotja

Zaradi različnih vzrokov v Buklini spletni knjigarni te knjige ni možno kupiti.
Za več informacij se obrnite na založbo (v kolofonu levo) ali v kako drugo knjigarno.

Založba ZRC, ZRC SAZU
Leto izdaje 2015
ISBN 978-961-254-841-4
Urejanje Helena Dobrovoljc, Tina Lenger Verovni

Tehnične lastnosti
mehka vezava
370 strani
Tip knjige
strokovna monografija
Kategorije
književnost in jezikoslovje

Povej naprej

O knjigi

Monografija Pravopisna razpotja tako z imenom kot z obliko predstavlja nadaljevanje monografije Pravopisna stikanja (2012) in prinaša »še več pravopisa«. S prispevki 27 avtoric in avtorjev z različnih ustanov in iz različnih okolij želi delo preseči idejna in metodološka nasprotja, s katerimi je nasičena slovenska jezikoslovna publicistika. Prispevki so združeni v šest poglavij (Ožja pravopisna poglavja: izbira začetnice in ločila, Pravorečje v pravopisu, Oblikoslovje in besedotvorje v pravopisu, Pravopisna norma na drugih področjih, Iz pravil v slovar in iz slovarja v pravila, Pravopisna izbira kot jezikovnokulturna izbira: leksika, skladnja in slog) in se lotevajo problema male in velike začetnice pri nadomestnih imenih in frazemih, težavne stave vejice, težav pri oblikoslovnem in besedotvornem pregibanju, pravorečnih vprašanj v novem pravopisu, kratkega stika med pravopisom in standardi na drugih področjih, problemov slovarske obravnave okrajšav in citatnosti, ter težav, povezanih z normativnim vrednotenjem jezikovnih.

Vse obravnave nakazujejo, da je posodobitev pravopisa kot normativne nadgradnje jezikovnega opisa naloga, ki zahteva pravo stopnjo kritičnosti in distance – tudi in predvsem do ustaljenih prepričanj in predsodkov. Pri tem je pomembno omeniti tudi, da prenova pravopisa zahteva verodostojno sliko jezikovne realnosti, h kateri nas obvezujeta tako znanstvena etika kot obveza do prihodnjih generacij.

Recenzija Bukla

Zbornik, posvečen spominu akademika Jožeta Toporišiča, povzema dogajanje na področju slovenističnega jezikoslovja v letih po izidu zbornika Pravopisna stikanja (2012). V tem času je začel delovati slovarski portal FRAN in je bila ustanovljena Pravopisna komisija SAZU s sedemnajstimi strokovnjaki iz osmih ustanov. Njihovo sodelovanje zagotavlja zastopanost različnih strok in posamičnih pogledov na normiranje slovenskega jezika, ki ga zahtevata njegov razvoj in potreba po novem pravopisu. Narava ustvarjanja tovrstnega standardizacijskega priročnika, poudarjata urednici, je taka, da šele približevanje različnih mnenj in dogovor, dosežen z utemeljitvami, lahko pripeljeta do sprejetja pravopisa v širši jezikovni skupnosti. Zato so v delo poleg slovenistov iz osrednjih znanstvenih ustanov vključeni tudi urednica in lektorica, pisatelj ter strokovnjak na področju digitalnih tehnologij.

Iztok Ilich, Bukla 120-121

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...