Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Prostori slovenske književnosti

Prostori slovenske književnosti
28,00 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba ZRC, ZRC SAZU
Leto izdaje 2016
ISBN 978-961-254-866-7
Leto izdaje izvirnika 2016
Urejanje Marko Juvan

Tehnične lastnosti
mehka vezava
354 strani
Tip knjige
strokovna monografija
Kategorije
književnost in jezikoslovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Skupina raziskovalcev z ZRC SAZU in ljubljanske Filozofske fakultete pod vodstvom Marka Juvana v knjigi razvija novo disciplino, ki se oblikuje na presečišču med analizo literarnega sistema in geografijo, opira pa se na geografske informacijske sisteme. Na literarnogeografskem pristopu, predstavljenem v uvodnih poglavjih, temeljijo študije, tematski zemljevidi in grafi, ki skušajo razložiti, kako se je prek interakcije med geografskimi dejavniki in književnimi praksami v slovenščini od 1780 do 1940 materialno-ideološko oblikoval »narodni prostor« Slovencev. Argumentacija temelji na prostorsko-statističnih analizah množice podatkov o biografijah literarnih akterjev, razvoju tiska, založništva, literarnih društev in gledališč, o krajih, predstavljenih v zgodovinskih romanih, in konstelaciji spominskih objektov in poimenovanj, posvečenih slovenskim književnikom. Sistemska obravnava je dopolnjena z razpravami o predstavljenih in življenjskih prostorih izbranih književnikov od 17. do 21. stoletja.

Recenzija Bukla

V sodobni humanistiki se v okviru literarne vede po tako imenovanem »prostorskem obratu« tudi pri nas uveljavlja raziskovalna smer literarna geografija. Zbornik Inštituta za slovensko literaturo in literarne vede ZRC SAZU predstavlja dognanja na tem področju pri nas po letu 2011, ko se je pod vodstvom Marka Juvana začel projekt Prostor slovenske literarne kulture. V knjigi se 14 avtorjev in avtoric – dva sta geografa, preostali slovenisti in literarni zgodovinarji – ukvarja z literarnim ustvarjanjem v slovenskem jeziku na slovenskem etničnem ozemlju od konca 18. do srede 20. stoletja. Ta časovni lok sega od objave pesniškega almanaha Pisanice v zadnji četrtini 18. stoletja na Kranjskem do razmaha modernizma tik pred drugo svetovno vojno, s prostorsko-statističnimi analizami pa posamezni avtorji osvetljujejo razvoj tiska in založništva, delovanje literarnih društev in gledališč, kraje, ki so prizorišča zgodovinskih romanov itn.

Iztok Ilich, Bukla 125

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...