Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Sodobna slovenska krajša pripoved

Tomo Virk
Sodobna slovenska krajša pripoved

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba DZS
Zbirka Klasje
Leto izdaje 2006
ISBN 86-341-0623-3
Izbor Tomo Virk
Spremna beseda Tomo Virk
Urejanje Tomo Virk

Tehnične lastnosti
trda vezava
283 strani
Tip knjige
kratka proza
Kategorije
književnost in jezikoslovje

Povej naprej

Recenzija Bukla

Tomo Virk je pred osmimi leti svojo antologijo slovenske kratke zgodbe naslovil kot Čas kratke zgodbe. V obsežni spremni študiji je razmišljal o nastanku in vzponu kratke proze v ameriški, nemški, ruski in slovenski književnosti, v antologijo pa je uvrstil prozne pripovedi, ki so izšle med letoma 1984 in 1994 (torej v času postmodernizma).
Tokratnemu izboru pa je postavil mnogo širši okvir, ki ga na eni strani omejuje Branko Gradišnik z zgodbo iz Mavričnih kril (izšla je leta 1978), na drugi strani pa zgodba Klic Nejca Gazvode (ta je izšla predlani). Uvodna Virkova razlaga opiše osrednje zvrsti krajše pripovedi ter njihov razvoj v svetovnem in slovenskem literarnem kontekstu. Tradicionalni pripovedni slog natančno razčleni in ga primerja z drugimi literarnimi tokovi in smermi: z modernizmom, s (post)eksistencializmom in postmodernizmom, z žanri, magičnim realizmom in minimalizmom. Namen tega izbora je bil seveda predstavitev pisane palete smeri in žanrov, ki so se v zadnjih nekaj letih izoblikovali znotraj \"domače kratkoprozne proizvodnje\", zato so iz njega izpadli tudi pisatelji in pisateljice, ki bi si zaradi kakovosti zaslužili uvrstitev (npr. Mojca Kumerdej s kakšno zgodbo iz zbirke Fragma ali pa Andrej Skubic s svojo Norišnico). Zato pa poleg že omenjenih lahko uživate ob berljivih zgodbicah Aleša Čara, Suzane Tratnik, Maje Novak, Andreja Moroviča, Silvije Borovnik, Vlada Žabota, Marjana Rožanca, Lojzeta Kovačiča in drugih prodornih ustvarjalcev in sooblikovalcev sodobne slovenske krajše pripovedi.

Eva Vrbnjak

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...