Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Filozofija v kuhinji

Francesca Rigotti
Filozofija v kuhinji
10,02 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Povej naprej

Založba Studia humanitatis
Zbirka Varia
Leto izdaje 2005
ISBN 961-6262-76-9
Knjiga je izšla s finančno podporo JAK RS.
Prevod Neda Pagon
Spremna beseda Neda Pagon
Urejanje Neda Pagon

Tehnične lastnosti
mehka vezava
120 strani
Tip knjige
strokovna monografija
Kategorije
kulinarika, dom in vrt
filozofija

Recenzija Bukla

Knjiga, ki s svojim podnaslovom (Mala kritika kulinaričnega uma) močno spominja na trojček kritik Immanuela Kanta, na duhovit in pronicljiv način vzporeja podobnosti med kuhinjo in filozofijo. Čeprav gre na prvi pogled za dve nezdružljivi stvari - že iz antičnih filozofskih teorij smo namreč podedovali vrednostno lestvico, v okviru katere se okus pojavlja med nizkotnimi, mesenimi, fizičnimi čuti in je prostor hrane obveljal za pretežno ženski prostor, kar je diametralno nasprotno visokim smislom, intelektualizmom in racionalizmom, ki so bili praviloma domena moških -, je avtorica v kratki razpravi pokazala, da sta si omenjeni področji veliko bližje, kot si mislimo, in da so meje med njima večkrat močno zabrisane. Njeno pisanje zato temelji na vzporednicah, ki jih vleče med besedo in hrano, naturo in kulturo, med kuhinjo in alkimijo, razmišlja pa tudi o filozofski dieti in apetitu ter o filozofski hrani in pijači. Pri tem se opira na ustrezne kulinarično-filozofske odlomke takšnih mislecev, kot so Platon,Aristotel, Horac, Avguštin, Wittgenstein ali Kierkegaard.
Pravo jedro tega pisanja torej vzpostavlja bližina med izdelovanjem jedi, ki je predmet kulinarike, in izdelovanjem misli, ki je zadeva filozofije. Avtorica v sklepu poudari, da daje filozofija najboljše od sebe tedaj, ko meša, mesi in kuha vse misli skupaj.

Eva Vrbnjak

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...