Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Kava

Čarobni napoj
Božidar Jezernik
Kava
34,90 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Povej naprej

Založba Modrijan
Leto izdaje 2012
ISBN 978-961-241-659-1
Leto izdaje izvirnika 2012
Urejanje Marko Vidic

Tehnične lastnosti
trda vezava
27,5 x 21,5 cm
920 g
240 strani
Tip knjige
strokovna monografija
Kategorije
zgodovina > kulturna zgodovina
kulinarika, dom in vrt

Založnik o knjigi

V knjigi je v devetnajstih poglavjih opisan zmagoviti pohod kave na vse celine sveta, od Jemna, Etiopije, Osmanskega cesarstva, Balkana, zahodne Evrope, Brazilije do sodobne proizvodnje in porabe, kjer sta pomembna igralca Vietnam in ameriški Starbucks.
Avtor je v desetletjih ukvarjanja s to tematiko zbral okoli 500 razglednic; izbor iz njegove in zbirk drugih zbiralcev je zdaj prvič objavljen. Več kot 250 fotografij, risb in reklamnih sporočil ilustrira proizvodnjo, razširjenost, nasprotovanje in odobravanje napitka, »črnega kot hudič in vročega kot pekel«. Razlike v pogledih na učinke tega čarobnega napoja so sprožile v muslimanskih deželah, kasneje pa tudi v Evropi, vroče polemike o njegovi koristnosti oziroma škodljivosti. Knjiga prinaša tudi zgodbe o številnih zanimivih osebnostih, ki so bili njeni odvisniki.
Posebna pozornost je posvečena prihodu kave v slovenske dežele, ki je v 17. in 18. stoletju ostala omejena na najbogatejše sloje, sredi 19. stoletja pa so jo začeli piti bogati kmetje, predvsem pa so se z njo krepčale ženske. Prostori, kjer se je uživala – kavarne, pa so postale priljubljene med meščani. Za Slovence so imele še poseben pomen, saj so bile zbirališča družabnega in političnega življenja v času narodnega prebujenja. Večina kave je na Slovensko prihajala iz Trsta, ki je še danes v svetovnem merilu pomembno pristanišče za kavo. Zadnje poglavje je namenjeno sedanjemu stanju, kajti na svetu se vsak dan popije skoraj poldrugo milijardo skodelic kave.

Recenzija Bukla

Ne glede na to, ali spadate med tiste, ki brez kave ne znamo začeti dneva, ali pa med tiste, ki jim topla črna tekočina ne diši preveč, bo branje te »velike kavne enciklopedije« vsem prineslo povsem nov pogled na čarobni napoj, ki se je med človekove pijače zapisal že pred nekaj stoletji. Božidar Jezernik, redni profesor za etnologijo Balkana in kulturno antropologijo, nam skozi zanimive zgodovinske navedbe in slikovne priloge približa odkritje kave, razloži težave z gojenjem in pridelovanjem na velikih plantažah, pojasni ekonomski pomen kavnih trgovskih poti in pouči bralca o umetnosti priprave tega poživljajočega napitka ter njegovih nadomestkov. Že od samega začetka ima kava tako častilce, ki zatrjujejo, da je njeno pitje zdravilno, kot tudi velike nasprotnike, ki se sklicujejo na številne bolezni, ki naj bi jih povzročala, njena priljubljenost po svetu pa še vedno strmo narašča in, ja, priznam, tudi v času nastajanja tega zapisa je lonček s kavo na moji mizi.

Renate Rugelj, Bukla 82-83

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...