Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Ekološko kmetijstvo - 1. del

Poljščine, zelenjadnice in travinje
Michael Wachendorf, ... [et al.]
Ekološko kmetijstvo - 1. del
28,00 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Kmečki glas
Leto izdaje 2019
ISBN 978-961-203-487-0
Naslov izvirnika Ökologische Landwirtschaft
Leto izdaje izvirnika 2018
Prevod Leemeta
Urejanje Savina Dreu

Tehnične lastnosti
mehka vezava
23,5 x 16,5 cm
380 g
194 strani
Tip knjige
priročnik
Kategorije
kulinarika, dom in vrt > kmetijstvo

Povej naprej

Založnik o knjigi

Obseg kmetijskih površin z ekološko pridelavo se je v Evropi med letoma 2016 in 2017 povečal za 21 odstotkov, v Avstriji je delež teh površin že 24 odstotkov, v Sloveniji pa le okoli 10 odstotkov.

V Založbi Kmečki glas so z namenom, da bi se tudi pri nas povečala ekološka pridelava, prevedli zelo sodobno nemško knjigo o ekološkem kmetijstvu (izid originala leta 2018). S pridom jo uporabljajo tudi avstrijski ekološki kmetje, ki so na področju kmetijstva zaradi podobnih naravnih razmer primerljivi z nami.

V prvem delu je v knjigi opisana pridelava poljščin, vrtnin in travinje, prihodnje leto bodo izdali še drugi del o ekološki živinoreji.

Na več kot 200 straneh je skrbno in podrobno obravanavana ekološka pridelava poljščin, opisane so vse sprejemljive metode gojenja posameznih kultur. Pomembna poglavja so: kolobarjenje, skrb za hranila in organsko snov v tleh, obdelovanje tal, varstvo rastlin in zatiranje plevelov. Pri poljščinah in zelenjadnicah so dodani tehnološki listi za lažjo pridelavo posameznih rastlinskih vrst. Travinju je posvečeno posebno poglavje, kjer so opisane posamezne travniške rastline in njihov pomen s poudarkom na primernem shranjevanju in pripravi kakovostne krme.

Recenzija Bukla

Ekološko kmetijstvo od kmetovalcev zahteva drugačne pristope in nova znanja za kakovosten in dovolj velik pridelek. Priročnik, ki združuje tradicionalna znanja z novimi, zato najprej sistematično predstavi teoretske podlage nove prakse. Skupina sedmih nemških strokovnjakov podrobno razloži nove tehnološke informacije in jih dopolni z rezultati iz prakse na poskusnih ekoloških in mešanih kmetijah. Priročnik se prične s ­poglavji o žlahtnjenju rastlin, opredeli metode, ki so primerne za ekološko kmetijstvo, nato pa nadaljuje s poglavji o pridelovanju poljščin. Temeljito se posveti pripravi in obdelavi tal, uprav­ljanju hranil in učinkovitemu kolobarjenju, boleznim rastlin in zagotavljanju njihovega zdravja, varstvu rastlin in zatiranju plevela. Sledijo poglavja o pridelovalnih postopkih za posamezne poljščine, žita, okopavine, križnice, stročnice, krmne rastline, krmne trave ... Naslednje veliko poglavje je namenjeno gojenju zelenjadnic. Za lažji prenos v prakso so za posamezne vrste poljščin in zelenjadnic dodani še tehnološki listi z zbirnimi informacijami o gnojenju in pridelavi ter z navodili za zdravje rastlin. Zadnje poglavje je namenjeno travinju oziroma gojenju in pravilnemu hranjenju kakovostne krme. Besedila so oprem­ljena s tabelami, primeri in formulami za izračune, ki omogočajo neposreden prenos v lastno kmetovanje.

Maja Črepinšek, Bukla 150

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...