Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Sušenje mesa

Pot do vrhunskih izdelkov
Stanislav Renčelj
Sušenje mesa

Zaradi različnih vzrokov v Buklini spletni knjigarni te knjige ni možno kupiti.
Za več informacij se obrnite na založbo (v kolofonu levo) ali v kako drugo knjigarno.

Povej naprej

Založba Kmečki glas
Leto izdaje 2018
ISBN 978-961-203-493-1
Leto izdaje izvirnika 2018
Fotografije Stojan Gorjup, ... [et al.]

Tehnične lastnosti
mehka vezava
23,5 x 17 cm
460 g
168 strani
Tip knjige
priročnik
Kategorije
kulinarika, dom in vrt > kuharski priročniki
kulinarika, dom in vrt > kmetijstvo

Založnik o knjigi

Od nekdaj so suhe mesnine iz celih kosov mesa ponos kmetij. Izvirni izdelki iz svinjskega stegna, slanine, vratovine ter izdelki iz govejega, divjačinskega mesa in mesa drobnice bogatijo našo dediščino. Z novimi praktičnimi in teoretičnimi znanji o sušenju in dolgotrajnem zorenju bodo izdelki še kakovostnejši.

V knjigi med drugi podrobno spoznamo zorenje pršutov, prekmurske šunke, svinjskega plečeta, sušene vratovine, kraškega zašinka, sušene mesnate slanine, govejega pršuta, sušenega mesa drobnice...

Recenzija Bukla

Ste se kdaj vprašali, kako so narejene vrhunske šunke, pršuti, slanina in podobne suhomesnate specialitete? Stanislav Renčelj v priročniku Sušenje mesa podrobno opiše posamezne postopke vse od ravnanja z živalmi do končnega izdelka. V prvem delu knjige pojas­ni, kakšno meso je najboljše, zakaj je soljenje potrebno, kako pripelje do ojačanja arome in naravnega konzerviranja mesa ter kakšen je sam pos­topek. Razloži pomen začimb, kot so česen, poper in paprika, aditivov, sladkorja, vode in ovitkov. Natančno se posveti postopku dimljenja, ki je začetek sušenja, ter nadaljuje z dolgotrajnim sušenjem oziroma zorenjem mesa, ves čas pa opozarja na napake, ki se jim je treba izogniti. V osrednjem delu natančno predstavi tradicijo sušenja svinjskega stegna in različne izdelke: bunke, pršute (še posebej kraškega in istrskega) in prekmursko šunko. Nadaljuje z drugimi sušenimi kosi prašičjega mesa, kot so pleče, vratovina, zašink, slanina, panceta in njihove različne inovativnejše izvedbe. Predstavi tudi sušene kose drugih živali, denimo goveda, divjačine, celo perutnine. Posebno poglavje nameni škodljivcem in sklene z razdelkom strokovnejših kemično obarvanih vsebin, ocenjevanjem, ponudbo in shranjevanjem suhih mesnin, možnih tveganjih ter nadzoru pri proizvodnji. To je priročnik, ki bi ga moral v roke vzeti vsak, ki se ukvarja s suhomesnatimi izdelki, tako domači rejci in predelovalci, kot tudi ponudniki v gostilnah in na turističnih kmetijah, všečen pa bo tudi marsikateremu gurmanu.

Klara Jarc, Bukla 145

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...