Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

99 kuharic z dušo

Iztok Ilich
99 kuharic z dušo

Zaradi različnih vzrokov v Buklini spletni knjigarni te knjige ni možno kupiti.
Za več informacij se obrnite na založbo (v kolofonu levo) ali v kako drugo knjigarno.

Založba Založništvo tržaškega tiska
Zbirka Knjižna zbirka Kulinart
Leto izdaje 2017
ISBN 978-88-7174-214-4
Leto izdaje izvirnika 2017
Ilustracije Arjan Pregl

Tehnične lastnosti
trda vezava
215 strani
Tip knjige
priročnik
Kategorije
zgodovina > kulturna zgodovina
kulinarika, dom in vrt > kuharski priročniki

Povej naprej

Založnik o knjigi

Kuharske knjige ali kuharice so tako kot vse knjige dobre in slabe. Dragocene in ničvredne. Zanimive in puščobne. Za nekaj ur ali za vse življenje.

Tukaj je zbranih in na kratko, z nekaj več recepti, predstavljenih 99 takih, ki so vsaka zase nekaj posebnega. Imajo zgodbo in še kak presežek. Imajo dušo. večino so navdihnili jedilniki prazničnih dni, blagostanja, nekatere pa tudi iznajdljivost v stiskah in pomanjkanju. ob teh se je zlasti vredno uamisliti. Nekaj je dobro znanih, ovenčanih z nagradami in s priznanji, prevladujejo pa izdaje, ki so jih pripravile šole, društva, zavodi ali na svoj račun posameznkiki, prepričani, da je lokalno ali družinsko izročilo vredno ohraniti in posredovati še drugim.

Pripovedujejo tudi o ljudeh, ki so jih napisali sami ali v veseli družbi, s seštevanjem znanja in izkušenj. Ali pa so njihovi uredniki znali zbuditi ustvarjalno zvedavost v najmlajših, da so še oni začeli raziskovati, poskušati in tradicionalnim okusom dodajati svoje zamisli.

Recenzija Bukla

Ker poznavalci kritično obravnavajo predvsem literarna dela, ne pomis limo pogosto, da tudi kuharskih priročnikov ne gre metati vseh v isti koš. Iztok Ilich, avtor, publicist, prevajalec, založnik in raziskovalec slovenske kulturne in literarne zgodovine, etnologije in domoznanstva, po 100 slovenskih kuharic – sto receptov tokrat z izborom in kratko predstavitvijo devetindevet desetih slovenskih kuharskih knjig opozarja na tiste s presežkom in jim s tem izkaže zasluženo spoštovanje. Izbor zajema kuharice, ki so kar najbolj zaznamovale slovenski kulinarični pros tor oziroma učinkovito prikazale, kako je ta zaznamoval slovensko kuhinjo, hkrati pa pripovedujejo o ljudeh, ki so jih napisali. Nekaj je dobro znanih in nagrajenih, prevladujejo pa izdaje, ki so jih s poslanstvom ohranjanja družinskega in lokalnega izročila pripravili šole, druš tva, zavodi ali posamez niki. Sedem indevetdeset tiskov in dva rokopisa spremlja sto petnajst receptov in variant jedi, ki celoto zaokrožujejo v antologijo tradicionalnih receptov slovenske kuhinje. Knjige so bile v letih 2013– 2017 predstavljene v Okusih, kulinarični prilogi Slovenskih novic, za knjižno objavo so bila besedila pregledana in prirejena. Umetnik in ljubiteljski kuharski mojster Arjan Pregl je knjigo opremil z duhovitimi izvirnimi ilustracijami.

Pia Marincelj, Bukla 132-133

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...