Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Domača kuhna pa to

ali Otroci obujajo zgodovino slovenske kulinarike
Domača kuhna pa to

Zaradi različnih vzrokov v Buklini spletni knjigarni te knjige ni možno kupiti.
Za več informacij se obrnite na založbo (v kolofonu levo) ali v kako drugo knjigarno.

Založba Didakta
Leto izdaje 2014
ISBN 978-961-261-313-6
Fotografije Jaka Jeraša, Ljubo Vukelič
Urejanje Anka Peljhan

Tehnične lastnosti
trda vezava
23,5 x 18 cm
580 g
160 strani
Tip knjige
priročnik
Kategorije
kulinarika, dom in vrt > kuharski priročniki

Povej naprej

Založnik o knjigi

Dopolnjena izdaja prvega dela Domače kuhne pa to. Otroci so obudili pozabljene recepte, pričarali pristne okuse, ustvarili kreativne krožnike, z nasmeškom razlagali o postopkih priprave jedi, z vso vnemo bdeli nad lonci in pečicami in na koncu tudi sami poskusili jedi ter s tem naredili tudi velik korak k vzgoji okusov in jedilnih navad njihovih vrstnikov.

Geografska lega naše dežele je podlaga izjemno velikim razlikam v življenjskih navadah prebivalstva, narečju in kulturi. Eden izmed najnazornejših pokazateljev regionalnih posebnosti je kulinarika, ki tako rekoč v enem loncu združuje etnološke, geografske in delovne značilnosti naroda, ter še vse tiste ostale majhne posebnosti, ki jih zaznamo iz geografsko značilnih jedi, postopka njihove priprave in načina njihovega hranjenja ter opisa dogodivščin, ki so se dogajale ob kuhanju ali uživanju hrane.

Bogastvo slovenske kulinarične dediščine so nam na prvem tekmovanju v avtohtoni slovenski lokalni kulinariki prikazali osnovnošolci iz najrazličnejših slovenskih regij, krajev ali vasi.

Z nalogo naučiti se kuhati svoje lokalne jedi, ponazoriti zgodovinske postopke kuhanja, opisati običaje ali poiskati razloge in posledice hranjenja z določenimi jedmi ter z opisi določenih delov kuharske garderobe in kuhinjske posode, ter tako tudi vse nas za trenutek povrniti v čas naših prednikov, so otroci iz slovenskih osnovnih šol presegli vse postavljene cilje.

Recenzija Bukla

Vodja projekta Kuhnapato (www.kuhnapato.si), Alenka Peljhan, si je zadala cilj, da pred pozabo obvaruje bogato kulinarično dediščino Slovenije. Organizirala je vrsto »Tekmovanj v kuhanju avtohtonih lokalnih jedi«, na katerih so sodelovali (oziroma še sodelujejo) vrhunski kuharji, etnologi in skoraj 600 osnovnošolcev z mentorji. Naloga mladih kuharjev je ne le kuhanje, ampak tudi raziskovanje zgodovine domače kulinarike, načinov priprave jedi in z njimi povezanih običajev. Rezultat tega sta knjigi, v katerih je zbrana zavidljiva zbirka »babičnih receptov« s kratkimi zapisi o pomenu in nastanku izbranih jedi. V prvi knjigi so to predvsem »jedi na žlico«, mesne jedi s prilogami in sladice, v drugi pa močnate jedi, ribe in prigrizki. S fotografijami opremljeni recepti so napisani kratko in jedrnato, na koncu vsake knjige pa najdemo tudi uporaben seznam virov in literature. Naj tudi v vaši kuhinji zadiši »po domače«!

Daniela Preglau, Bukla 101-102

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...