Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Domača kuhna pa to

Otroci osnovnih šol in Anka Peljhan obujajo zgodovino slovenske kulinarike
Domača kuhna pa to
14,99 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Učila International
Leto izdaje 2015
ISBN 978-961-00-2759-1
Fotografije Ljubo Vukelič
Urejanje Anka Peljhan

Tehnične lastnosti
poltrda vezava
24,5 x 17,5 cm
690 g
221 strani
Tip knjige
priročnik
Kategorije
kulinarika, dom in vrt > kuharski priročniki

Povej naprej

Založnik o knjigi

Slovenski osnovnošolci so stopili tja, kamor ne zaide noga strokovnjakov: v kuhinje svojih babic in prababic, morda pokukali tudi k sosedom. Z neprecenljivo medgeneracijsko komunikacijo so med nas že četrtič postavili več kot 150 receptov, ki so v času naših prednikov zaznamovali del kulturnega bivanja prebivalcev posamezne regije, mesta ali vasi. Preproste jedi, sestavljene izključno iz včasih redkih lokalnih sestavin, pridelanih na domačem vrtu ali sezonsko pogojenih z naravo, nam s svojo pristnostjo okusov vlivajo samozavest in prepričanje, da se slovenska kuhinja lahko kosa z vsako \'kulinarično velesilo\' in jo v marsičem tudi prekaša.

Številni kuharski mojstri, etnologi in pridelovalci lokalne hrane, ki nastopajo tudi v vlogi komisije, se ne morejo načuditi kuharskim spretnostim otrok, ki s svojo srčnostjo in simpatičnimi zgodbami o kulturnem ozadju jedi hitijo pripovedovati njim, medtem ko njihove brbončice uživajo med okusnimi grižljaji, ki marsikoga popeljejo nazaj v otroštvo, v babičino kuhinjo. Dobrodošli med okusi iz otroštva!

Recenzija Bukla

Anka Peljhan, idejna vodja projekta Domača kuhna pa to, in otroci osnovnih šol so izdali že četrto zbirko tradicionalnih receptov slovenske kuhinje. Recepte za več kot 150 jedi so zbrali v kuhinjah svojih babic in prababic, pri tetkah in tudi sosedah, ki znajo vrteti kuhalnice. Tako so z medgeneracijskim komuniciranjem na enem mestu zbrali recepte in zapisali vse drobne namige, ki se v krogu družine delijo iz roda v rod in so kot taki neprecenljive vrednosti. Ker gre za recepte iz vse Slovenije, je kuharica smiselno razdeljena na posamezne pokrajine. Recepti so dodatno obogateni s kratkim opisom jedi; tako si lahko npr. o dödölih, tradicionalnih krompirjevih žgancih, preberemo, od kod izhajajo, kdaj v letu se jih pripravlja in s čim jih kombinirati. Torej, lonce na plano in naj se proustovsko obujanje brbončic z okusi otroštva začne.

Vanja Jazbec, Bukla 116-117

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...