Domača kuhna pa to
Založba | Učila International |
Leto izdaje | 2015 |
ISBN | 978-961-00-2759-1 |
Fotografije | Ljubo Vukelič |
Urejanje | Anka Peljhan |
poltrda vezava
24,5 x 17,5 cm
690 g
221 strani
Tip knjige
priročnik
Kategorije
kulinarika, dom in vrt > kuharski priročniki
Založnik o knjigi
Slovenski osnovnošolci so stopili tja, kamor ne zaide noga strokovnjakov: v kuhinje svojih babic in prababic, morda pokukali tudi k sosedom. Z neprecenljivo medgeneracijsko komunikacijo so med nas že četrtič postavili več kot 150 receptov, ki so v času naših prednikov zaznamovali del kulturnega bivanja prebivalcev posamezne regije, mesta ali vasi. Preproste jedi, sestavljene izključno iz včasih redkih lokalnih sestavin, pridelanih na domačem vrtu ali sezonsko pogojenih z naravo, nam s svojo pristnostjo okusov vlivajo samozavest in prepričanje, da se slovenska kuhinja lahko kosa z vsako \'kulinarično velesilo\' in jo v marsičem tudi prekaša.
Številni kuharski mojstri, etnologi in pridelovalci lokalne hrane, ki nastopajo tudi v vlogi komisije, se ne morejo načuditi kuharskim spretnostim otrok, ki s svojo srčnostjo in simpatičnimi zgodbami o kulturnem ozadju jedi hitijo pripovedovati njim, medtem ko njihove brbončice uživajo med okusnimi grižljaji, ki marsikoga popeljejo nazaj v otroštvo, v babičino kuhinjo. Dobrodošli med okusi iz otroštva!
Recenzija Bukla
Anka Peljhan, idejna vodja projekta Domača kuhna pa to, in otroci osnovnih šol so izdali že četrto zbirko tradicionalnih receptov slovenske kuhinje. Recepte za več kot 150 jedi so zbrali v kuhinjah svojih babic in prababic, pri tetkah in tudi sosedah, ki znajo vrteti kuhalnice. Tako so z medgeneracijskim komuniciranjem na enem mestu zbrali recepte in zapisali vse drobne namige, ki se v krogu družine delijo iz roda v rod in so kot taki neprecenljive vrednosti. Ker gre za recepte iz vse Slovenije, je kuharica smiselno razdeljena na posamezne pokrajine. Recepti so dodatno obogateni s kratkim opisom jedi; tako si lahko npr. o dödölih, tradicionalnih krompirjevih žgancih, preberemo, od kod izhajajo, kdaj v letu se jih pripravlja in s čim jih kombinirati. Torej, lonce na plano in naj se proustovsko obujanje brbončic z okusi otroštva začne.
Vanja Jazbec, Bukla 116-117
© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.
Sorodne knjige
-
Ko ima življenje žur Kako odstraniti vzroke, ki kalijo srečo, zdravje in zadovoljstvo 30,97 € Dodaj v košarico
-
Anina kuhinja za najmlajše Več kot 160 preizkušenih jedi za otrokovo prvo leto 19,90 € Dodaj v košarico
-
Ozdravitev sladkorne bolezni tipa 1 S to metodo do ozdravitve tudi drugih bolezni: sladkorna bolezen tipa 2, bolezni srca in ožilja, bolezni dihal, osteoporoza, debelost, AIDS, rak 25,00 € Dodaj v košarico
-
Fižol – na žlico, v solati, kot glavna jed in kot sladica Od ribničana in češnjevca do maslenca in adzukija; z receptom za slovito fižolovo torto 27,00 € Dodaj v košarico
-
Ko imajo hormoni žur Kako harmonija ponovno oživi naša čustva, misli in telo 30,97 € Dodaj v košarico