Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Drobtinice z mize

Miti in zgodbe o hrani: 262 receptov
Veljko Barbieri
Drobtinice z mize
29,99 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Didakta
Leto izdaje 2013
ISBN 978-961-261-274-0
Fotografije Veljko Barbieri
Prevod Emanuela Bubanj, Iztok Ilich
Urejanje Iztok Ilich, Zarika Snoj Verbovšek

Tehnične lastnosti
trda vezava
26,5 x 20,5 cm
1.210 g
284 strani
Tip knjige
priročnik
Kategorije
kulinarika, dom in vrt > kuharski priročniki

Povej naprej

Založnik o knjigi

Hrvaškega pisatelja Veljka Barbierija (1950) upravičeno imenujejo sredozemska legenda. Ta slavni in izjemno uspešni Splitčan ni le pisatelj, esejist in pesnik ter avtor gledaliških, radijskih in televizijskih del, temveč tudi gastronomski strokovnjak, ki svojo ljubezen do hrane in zavidljivo profesionalno kulinarično znanje več kot uspešno prepleta z vsemi področji svojega delovanja.

Poleg številnih literarnih del, izmed katerih je njegov kratki in najodmevnejši roman Epitaf cesarskega sladokusca preveden tudi v slovenščino, je tako Barbieri pisec zanimivih literariziranih kuharskih priročnikov, ki so več kot zgolj kuharske knjige. Mednje sodijo npr. njegovi znameniti Kuharski kanconjerji , ki so bili nagrajeni z ugledno nagrado Gourmand World Co okobook Awards in ki veljajo za pravi gastrobestseller. Z recepti začinjene tekste Veljka Barbierija, ki je zaradi svoje televizijske oddaje Jelovnici izgubljenog vremena (Jedilniki izgubljenega časa) tudi prepoznaven obraz hrvaške nacionalne televizije, so lahko slovenski bralci doslej prebirali v Slovenskih novicah.

Izvirno in posebej za slovensko izdajo prvič pripravljeno avtorjevo delo Drobtinice z mize. Miti in zgodbe o hrani je zato edinstvena knjiga, v kateri veliki gurman v svoji značilni leposlovni maniri bralcem razkriva starodavno kulinarično izročilo, ki se mu zrcali iz svetovne gastronomske, kulturne in literarne zgodovine, za posladek pa jim na hedonističen in vehementen način ponuja tudi bolj ali manj znane, predvsem pa slastne tradicionalne in skrbno izbrane recepte, ki vsako besedilo dopolnjujejo v skladu z njegovim zgodovinskim in kulturološkim kontekstom.

Kulinarično-literarno mojstrovino, ki je zagotovo posebnost in presežek med siceršnjimi kuharskimi knjigami, saj hrano, kot zatrjuje Barbieri, povzdiguje na nivo prave literature, je prevedel Iztok Ilich, znani urednik in publicist, ki se med drugim intenzivno posveča prav kulinarični publicistiki in ki je leta 2012 prejel pomembno založniško in knjigotrško Schwentnerjevo nagrado za življenjsko delo.

Če ste torej tudi sami sladokusci in/ali knjigožeri, se ne obotavljajte: privoščite si svoje Drobtinice z mize, preden jih pozobajo drugi!

Recenzija Bukla

Hrana je velika parabola o našem rojevanju, življenju in umiranju, pravi Veljko Barbieri, ta odlični hrvaški pisatelj in gastronomski mojster, ki v literarno ustvarjanje rad vpleta tudi svojo neizmerno ljubezen do hrane. Ta sije tudi s prav vsake strani njegove nove knjige, v kateri predstavlja starodavno gastronomsko, kulturno in literarno zgodovino v obliki zanimivih mitov. Vse skupaj na koncu zameša in zgnete v všečno celoto, obogateno z okusnimi recepti, ki se vsebinsko ujemajo s posamezno mitološko zgodbo, in nadgrajeno s prelepimi fotografijami Veljkovih kulinaričnih mojstrovin. Toplo vam svetujemo, da knjige ne prebirate med napadi lakote. In tudi če se boste zobanja drobtinic te literarno-gastronomske pogače morda lotili siti, boste ob branju zagotovo začutili neustavljivo željo, da si nadenete predpasnik in se lotite ustvarjanja. Recepti, ki spremljajo mitološke zgodbe in jih je pisatelj pobral iz bogate svetovne gastronomske dediščine, oplemenitil pa še s svojim znanjem, so podani jasno in natančno, avtor jih je prilagodil sodobnemu uporabniku. Ne preostane vam torej drugega, kot da se čim prej prepustite uživanju. Najprej bralnemu, pozneje pa še gastronomskemu.

Vesna Sivec Poljanšek, Bukla 91-92

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...