Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Hrana, taka, kot je

Od bistroja do krškopoljca
Luka Novak, Valentina Smej Novak
Hrana, taka, kot je

Zaradi različnih vzrokov v Buklini spletni knjigarni te knjige ni možno kupiti.
Za več informacij se obrnite na založbo (v kolofonu levo) ali v kako drugo knjigarno.

Založba Totaliteta
Leto izdaje 2017
ISBN 978-961-94115-2-0
Leto izdaje izvirnika 2017
Fotografije Jure Legec

Tehnične lastnosti
trda vezava
27,5 x 20,5 cm
1.480 g
351 strani
Tip knjige
priročnik
Kategorije
kulinarika, dom in vrt > kuharski priročniki

Povej naprej

Založnik o knjigi

Kuharica predstavlja prerez sodobne svetovne kuharije. Prehranski realizem se loti prvinskih živil: tu so stročnice, zelenjava, meso, ribe, kaše in sadje. Celostno, brez izključevanja. Vse tisto, kar bomo postavili na mizo, da obed postane prijeten obred: za užitek in žitek. 150 preizkušenih receptov je nadgrajenih z zgodbami in ilustracijami, ki osvetlijo zgodovino in okoliščine jedi.Zgodbe v knjigi segajo od bistroja do krškopoljca, od buče do jabolka, od jogurtovega sladoleda do ramen juhe s pečenimi rebrci, od klasične pice marinara do cvetačne, od čičerkine palačinke do šmorna z jagodno omako.Zapisani recepti so posledica dvajsetletnega raziskovanja in vsakdanje prakse. So pa tudi odraz kulinaričnih dilem in skušajo biti odgovor na vprašanje, kaj bi skuhali. Zato bi težko dali vsem jedem enoten predznak: jedi niso vse brezglutenske, niti niso brez laktoze. Niso brez sladkorja ali brez oreščkov. Niti veganske. Niso vse hitro pripravljene, še zdaleč pa niso vse komplicirane. In ne, niti niso vse samo lokalne in domače jedi. Marsikaj od tega je lahko eno in drugo.

Recenzija Bukla

Avtorski tandem Novak – Smej Novak seveda dobro ve, kako s streže rečem, ko gre za hrano in njeno predstavljanje v sliki in besedi. Pri tem iz knjige v knjigo napreduje – tako da se vedno bolj vrača k začetkom svojih kulinaričnih raziskovanj pred dvajsetimi leti. Skupni imenovalec, če je, je pestrost, raznovrstnost. Kot nakaže tudi podnaslov: Od bistroja do krškopoljca. Vsega torej po malem, brez pretiravanj z omejitvami in dietami, upravičenimi in še bolj namišljenimi, modnimi. Poleg domačega, lokalnega, tudi tuje, pripeljano od daleč, predvsem pa v osnovi preprosto. S kosilom, pravita, ne jemo niti čudežev niti razsvetljenja, še najmanj pa statusne simbole. Da bi bila knjiga tudi zabavna, sta jo nadgradila z zgodbami, podatki in ilustracijami, saj verjameta v moč in pomembnost kulturnega in zgodovinskega konteksta hrane.

Iztok Ilich, Bukla 134-135

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...