Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 25 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Iz morja v ponev

Marjuča Offizia
Iz morja v ponev
30,00 €

Zaradi različnih vzrokov pri nas te knjige ne morete kupiti. Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Povej naprej

Založba Založništvo tržaškega tiska
Leto izdaje 2013
ISBN 978-88-7174-162-8
Fotografije Marjuča Offizia, ... [et al.]
Urejanje Martina Kafol

Tehnične lastnosti
trda vezava
24 x 17 cm
800 g
263 strani
Tip knjige
priročnik
Kategorije
kulinarika, dom in vrt > kuharski priročniki

Založnik o knjigi

30 let po prvi izdaji se med nas vrača knjiga iz Morja v ponev Marjuče Offizia. V novi obliki, obogatena z novimi in za spremenjene okuse bolj dodelanimi recepti. Še vedno pa se predstavlja z istimi ribami našega morja, tudi s tistimi, na katere smo zaradi modnih trendov že skorajda pozabili. Knjiga pa ni le enostaven kuharski priročnik, saj bralcem in bolj ali manj izkušenim kuharjem ponuja veliko več: avtorica je vsaki ribi dodala opis, slovenska, italijanska, hrvaška, predvsem pa narečna imena, s katerimi jih poznamo v našem primorju, kajti ni dovolj, da znamo ribo primerno pripraviti – ribo moramo najprej prepoznati.

Velika prednost publikacije so tudi fotografije vseh rib. Tudi te so večinoma delo Marjuče Offizia, ki je, za potrebe knjige, v tržaški ribarnici postavila pravi fotografski studio.

Iz morja v ponev je knjiga, ki vam bo pomagala ustvarjati vedno nove priložnosti za preživetje dragocenih trenutkov v prijetni družbi, ob kakovostni hrani in dobri pijači.

Marjuča Offizia je bivša kulturna urednica na Deželnemu sedežu RAI v Trstu in izkušena kuharica in poznavateljica ribjih jedi. Knjiga Iz morja v ponev je nastala iz serije oddaj o ribah, ki jih je Offizia imela v osemdesetih letih, in je sad nadaljnjih poglobljenih raziskav na področju ihtiologije, ribiške tradicije na tržaški obali in krajevne kulinarike. Za obnovljeno izdajo je avtorica dodala veliko koristnih nasvetov v zvezi s čiščenjem rib in njihovo pripravo za kuho, posodobila je stare recepte glede na današnje okuse ter dodala veliko novih namigov in receptov.

Recenzija Bukla

Knjižna uspešnica ribje kuharice Marjuče Offizia je prvič izšla že pred četrt stoletja in bila kmalu razprodana, tokrat pa je v vsebinsko posodobljeni in likovno prenovljeni knjigi ponovno na voljo za vse, ki jih iz ribjega sveta zanima še kaj več kot le dvakrat obrnjen preprost ribji file. Osrednji del knjige je obsežen, s fotografijami opremljen seznam receptov iz rib kostnic, hrustančnic, rakov, glavonožcev, polžev, školjk in drugih morskih plodov. Iz njih lahko po preglednih receptih pripravimo okusne juhe, solate, omake, raviole, spečemo jih na žaru, v ponvi ali pečici, pripravimo jih v rižoti ali s krompirjem, z jajčevci ali z različnimi omakami, lahko nam služijo kot predjed ali koktajl … Idej in kombinacij ne zmanjka. Pa tudi na ribji bonton nas avtorica prijazno opominja in svetuje uporabo posebnega ribjega pribora, kjer je nož širši, s topimi robovi in drugače izdelano špico. In, prosim, nikar ne nosite školjk naravnost v usta, nevarno je in tudi nevljudno, pač pa v eno roko vzemite lupino in z vilico v drugi roki odstranite meso. Poleg vsega tega pa ribji sladokusci od prvovrstne strokovnjakinje izvemo tudi veliko o gojenju in čiščenju rib, o njihovi hranilni vrednosti, o času in načinu lova, razlikah v barvi in velikosti in drugih posebnostih posameznih vrst. Predlagamo, da si pravočasno zagotovite svoj izvod, saj bo gotovo tudi ta ribja kuharica kmalu pošla. Pa dober tek!

Renate Rugelj, Bukla 97-98

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...