Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Je več dnevou ku klobas

Nekdanje prehrambene navade in recepti tržaškega podeželja
Vesna Guštin Grilanc
Je več dnevou ku klobas
17,00 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba ZTT = EST
Leto izdaje 2007
ISBN 978-88-7174-068-3
Fotografije Andrej Furlan, ... [et al.]

Tehnične lastnosti
mehka vezava
153 strani
Tip knjige
priročnik
Kategorije
kulinarika, dom in vrt > kuharski priročniki

Povej naprej

Založnik o knjigi

Nova, dopolnjena izdaja knjige je sad zbiranja pričevanj starejših ljudi, ki jih je avtorica v obdobju dobrih dveh let obiskala po vaseh tržaškega Krasa tostran in onstran meje, Brega in v predmestju. Pri delu je zasledovala prvenstveno dva cilja. Najprej raziskati in ovrednotiti kulinariko tega konca Primorske, da stare jedi z včasih kar obrednimi navadami ne šle v pozabo, da bi nasprotno morda ponovno zaživele vsaj ob raznih praznovanjih. In drugič zapisati pristno narečno izrazje, ki se žal naglo zgublja. Ob vsem tem je avtorico vodila neizmerna ljubezen do starih običajev, kamnite rodne zemlje in njenih klenih ljudi, ter spoštovanje do materialno skromnega, a človeško bogatega nekdanjega načina življenja.

Vesna Guštin Grilanc je prava Kraševka in živi v rodnem Repnu. Diplomirala je iz igranja klavirja in je glasbena pedagoginja pri Glasbeni Matici iz Trsta. Že nekaj let se z vnemo posveča raziskovalnemu delu na področju ljudske kulture. Trenutno je tudi predsednica KD Kraški dom z Repentabra, v sklopu katerega vodi krajevni moški pevski zbor. Je tudi avtorica knjige Ogenj na kamnu - življenje ob ognjišču na Krasu in tržaškem podeželju, ki je tudi prevedena v italijanščino. V okviru Kraške ohceti je med glavnimi organizatorji, obenem pa opravlja vlogo pobudnice in svetovalke kulturnih, etnografskih in enogastronomskih dogodkov na Krasu.

Recenzija Bukla

V novi, peti dopolnjeni izdaji knjige avtorica kot dobra poznavalka ljudske kulture, kraške kulinarike in slovenskih običajev na Krasu predstavi nekdanje prehrambne navade in recepte tržaškega podeželja. Etnološki, kulinarični in slikovni zapis je zbirka pričevanj starejših ljudi s Tržaškega Krasa (onstan in tostran meje: Tomaj, Skopo in Štanjel) z namenom, da stare jedi, šege in navade ne bi šle v pozabo, temveč da bi ponovno zaživele vsaj ob raznih praznovanjih, kot so poroka, vsi sveti, bozič, silvestrovo, pust ... V pristnem narečnem izrazju so predstavljeni recepti jedi, ki so \"od petka do svetka in od krsta do smrti bogatile preproste primorske mize\", bivanjski prostori s poudarkom na kuhinji, domača pridelava živil in mleka ter koline, peka kruha, oljkarstvo, pijača tistega časa (vino, žganje, kava), vsakodnevna in nedeljska hrana ter hrana ob večjih delih, kot so žetev, košnja, ­trgatev ...

Lidija Gorenc

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...