Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0
Ječmen = Barley

Zaradi različnih vzrokov v Buklini spletni knjigarni te knjige ni možno kupiti.
Za več informacij se obrnite na založbo (v kolofonu levo) ali v kako drugo knjigarno.

Založba Kmečki glas
Leto izdaje 2017
ISBN 978-961-203-468-9
Naslov izvirnika Barley
Leto izdaje izvirnika 2017
Fotografije Tomo Jeseničnik, Ivan Kreft
Prevod Ana Inkret

Tehnične lastnosti
trda vezava
21,5 x 21,5 cm
600 g
121 strani
Tip knjige
priročnik
Kategorije
kulinarika, dom in vrt > kuharski priročniki

Povej naprej

Založnik o knjigi

V Založbi Kmečki glas smo, po dveh uspešnih slovensko – angleških knjigah knjigah: Ajda, Proso, pripravili novo knjigo o še enem žitu: ječmenu. Tudi ta je vzporedno slovensko – angleška.
Semena ječmena so bogata z vlakninami, prehransko posebej pomembnimi betaglukani, beljakovinami in minerali (železo, cink, fosfor, magnezij). Betaglukani nase vežejo veliko vode in drugih snovi, ki jih izločajo iz telesa, s tem pa je povezano tudi nižanje koncentracije slabega holesterola v krvnem serumu. Poleg uvodnega znanja o ječmenu kot žitu, je knjiga predvsem kulinarična. V knjigi več kot 40 receptov za okusne jedi, zato bo gotovo prispevala k večji uporabi ječmena in k razvoju novih, zdravih lokalnih jedi.

Recenzija Bukla

Bližnji sorodnik pšenice, ki ga botanično uvrščamo med trave in agronomsko med žita, je ena najstarejših gojenih poljščin, ki so jo ljudje začeli pridelovati že pred približno 10.000 leti. V starem Egiptu je bil ječmen izjemno cenjen, v hieroglifih so ga označevali s sliko klasa. Med Rimljani je bil pogosto osnovna hrana, v primerjavi s pšenico pomembnejši vir kakovostnih beljakovin. V Sloveniji je uporaba ječmena znana iz časov Valvasorja, kot »ješprena« v ričetu, pekli pa so tudi ječmenov kruh. Slovensko-angleška knjiga, ki predstavlja nadaljevanje knjig o žitih (do zdaj sta izšli že Ajda in Proso), nas seznani z izvorom, pridelovanjem, zgradbo in sestavo ječmenovih semen in z ječmenom v tradicionalni kulinariki. Večinski del knjige je kulinaričen in ponuja izbor več kot 40 receptov za okusne ječmenove jedi, od bolj tradicionalnih (ječmenova kaša, ječmenovi žganci, rižota, enolončnica, več vrst ječmenovega kruha …) do izvirnih sodobnih (ječmenova juha z bučo hokaido in kostanji, kruhov novoletni puding, bučkini ječmenovi burgerji, ječ menovi hrustljavčki s konopljo …).

Pia Marincelj, Bukla 134-135

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...