Kruh z drožmi
Založba | Dedal |
Leto izdaje | 2017 |
ISBN | 978-961-6612-69-2 |
Leto izdaje izvirnika | 2017 |
Fotografije | Nataša Đurič |
Urejanje | Katja Jenčič |
trda vezava
28,5 x 21 cm
1.280 g
296 strani
Tip knjige
priročnik
Kategorije
kulinarika, dom in vrt > kuharski priročniki
Založnik o knjigi
Najpopolnejši slovenski priročnik za peko kot nekoč. Recepti za kruh, slano in sladko pecivo ter dobrote s kruhom in za na kruh. 40 receptov, nazorne fotografije korak za korakom! Ste vedeli, da lahko spečete kruh tudi brez kocke kvasa? Seveda, kruh lahko zamesimo tudi samo iz moke, vode in soli! Če namreč mešanico vode in moke pustimo nekaj časa, se v njej zgodi vse živo. Dobesedno. Na delu so namreč bakterije, ki povzročijo, da kruh zraste. In to mešanico moke in vode imenujemo droži ali kislo testo.
o avtorici
Nataša Đurić, po poklicu geodetinja in raziskovalka, v prostem času pa mojstrica peke z drožmi in blogerka, je leta 2011 začela raziskovati skrivnostni svet bakterij in kvasovk, ki moko in vodo spremenijo v kruh. Svoje znanje je delila na svojem blogu in izjemno priljubljenih delavnicah doma in v tujini, zdaj pa ga je skupaj s številnimi domiselnimi recepti zbrala v knjigi, ki jo pripravlja v sodelovanju z revijo Dober tek.
O knjigi
Najpopolnejši slovenski priročnik za peko kot nekoč. Recepti za kruh, slano in sladko pecivo ter dobrote s kruhom in za na kruh.
40 receptov, nazorne fotografije korak za korakom!
Ste vedeli, da lahko spečete kruh tudi brez kocke kvasa? Seveda, kruh lahko zamesimo tudi samo iz moke, vode in soli! Če namreč mešanico vode in moke pustimo nekaj časa, se v njej zgodi vse živo. Dobesedno. Na delu so namreč bakterije, ki povzročijo, da kruh zraste. In to mešanico moke in vode imenujemo droži ali kislo testo.
Tako so kruh pekli naši predniki, preden je na police prišel industrijski kvas, in danes je taka peka kruha znova izjemno priljubljena. Ne le zato, ker je kruh čudovito mehak s hrustljavo skorjico, ampak tudi laže prebavljiv, polnejšega okusa in obstojnejši. In iz drožnega testa lahko spečemo vse, kar naredimo iz kvašenega: kruhe in pice, krofe, pogače in kolače, buhteljne in babke ... droži lahko dodamo celo v testo za palačinke!
V kuharski knjigi, ki je v resnici najpopolnejši slovenski priročnik za peko z drožmi, nas izkušena slovenska avtorica korak za korakom prepričljivo vodi pri pripravi droži, opozarja na najpogostejše napake in odgovarja na najpogostejša vprašanja. Knjigo popestri z osebnimi anekdotami in dodaja 40 odličnih in pestrih receptov, ki bodo hitro postali vaš najokusnejši hobi.
Z natančnimi besedili, odličnimi avtorskimi fotografijami in vrhunskim oblikovanjem je to knjiga, ki si jo bodo na svojih policah želeli vsi ljubitelji kruha. Nenazadnje je to prva slovenska knjiga o peki z drožmi.
Recenzija Bukla
Droži ali »kislo testo« so mešanica moke in vode, s kakršno so kruh, pogače ter sladka in slana peciva pekli v starih časih, torej pred razširitvijo industrijskega kvasa. Zaradi bakterij je testo prav tako vzhajalo, le da je trajalo nekaj dlje časa. Taki pekovski izdelki so – tako vsaj kažejo slike ob štiridesetih predstav ljenih receptih v knjigi – znotraj rahli, njihova skorjica pa je bolj čvrsta. In tak kruh je trajnejši, seveda pa za uspeh potrebujemo nekaj znanja, kakovostne sestavine in ščepec soli. Avtorica Nataša Đurić nas zapeljuje tudi z lepinjami, čabatami, hamburgerji, buhtlji, grisini in krekerji, na koncu pa predstavi še brezglutensko peko z drožmi. Da bi čas tekel počasneje.
Žiga Valetič, Bukla 140
© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.
Sorodne knjige
-
Diabetolog svetuje Diabetes tip 1 in 2, nosečniški diabetes, diabetična prehrana 24,50 € Dodaj v košarico
-
Leto okusov z V. V. 12 sodobnih menijev po Kuharskih bukvah Valentina Vodnika iz leta 1799 35,00 € Dodaj v košarico
-
Varčna kuharica Za slabe in dobre čase sestavila v vojnem letu 1915 Marija Remec 19,90 € Dodaj v košarico
-
Keto post Vodnik po načelih ketogenega prehranjevanja in načrtovanja obrokov z namenom zdravljenja bolezni, spodbujanja hujšanja in optimiziranja zdravja 24,90 € Dodaj v košarico
-
Narava zdravi s hrano 2 Recepti s hladno stiskanim oljem in veliko zelenjave 24,00 € Dodaj v košarico