Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Ne le paprika in golaž

Kdor ni okusil katere teh jedi, ni bil na Madžarskem
Janez Bogataj
Ne le paprika in golaž Novo
36,90 € 36,90 € Prihrani 0,00 €
Na zalogi, dobava 1-5 delovnih dni Brezplačna poštnina (v Slovenijo)

Knjigo zavijemo v darilni papir in zavežemo s trakom. Račun prejme kupec, knjigo obdarovanec.

2,90 €


Založba Hart
Leto izdaje 2024
ISBN 978-961-7163-45-2

Tehnične lastnosti
trda vezava
25 x 19,5 cm
510 g
81 strani
Tip knjige
priročnik
Kategorije
kulinarika, dom in vrt
kulinarika, dom in vrt > kuharski priročniki

Povej naprej

Založnik o knjigi

V knjigi s pomenljivim naslovom Ne le paprika in golaž so zbrane nekatere najbolj značilne jedi in pijače naših severovzhodnih sosedov Madžarov. Na različnost in raznovrstnost jedi in pijač so zelo ponosni, saj je kulturna različnost najbolj žlahtna oblika sodobno razumljenega bogastva. Ta različnost se odraža tudi v vsakdanjih in prazničnih jedilnih obrokih, ki sestavljajo različne madžarske prehranske kulture. 

Vse to in spoštovanje prehranske dediščine je utrdilo madžarsko kuhinjo kot eno izmed zelo okusnih v Evropi in svetu. Nekatere jedi in pijače (npr. paprikás, gulyás, tj. slovensko golaževa juha in pörkölt, tj. slovensko golaž, nekatere sladice, vini tokaj in bikova kri idr.) so danes svetovno znane odličnosti madžarske kuhinje. Tudi drugo prehransko dediščino ne le spoštujejo in cenijo, ampak gradijo iz nje izvirajoče sodobne jedi in jedilnike.

Madžarska kuhinja je kombinacija tradicije in sodobne inovativnosti, rustikalnosti in elegance. Ne opredeljujeta je le paprika in golaž! Poleg značilnih lokalnih in regionalnih jedi ponuja različne juhe, sire, perutnino, sladkovodne ribe, sezonsko sadje in zelenjavo, papriko, čebulo, poper, svinjsko mast, klobase, salame ter vina in druge alkoholne ter nealkoholne pijače. Različnosti in bogastva madžarske kuhinje so posledica naravnih danosti in pestrega zgodovinskega razvoja.

Recenzija Bukla

Zaslužni profesor, verjetno najbolj znan slovenski etnolog, se tokrat podaja na raziskovanje kulinaričnih okusov naše vzhodne sosede in hkrati razbija stereotipno predstavo, da je madžarska hrana težka in nasitna, preveč polna paprike in mesa. Knjiga, ki je nastala v sodelovanju z Madžarskim inštitutom v Ljubljani, razkazuje bogato raznolikost madžarske kuhinje, na katero so Madžari močno ponos­ni, saj, kot pravi avtor, »je kulturna različnost najbolj žlahtna oblika sodobno razumljenega bogastva«. Naj vam namignem, kaj vse bomo kuhali skupaj (receptov je sicer več): začeli bomo z rač­jimi in gosjimi jetri, nadaljevali z langošem, golaževo juho, kračo magnalice, pastirskimi testeninami, nadevanim zeljem, fermentiranimi kumarami in zaključili s tradicionalnimi tortami Doboš, Esterhazy in Rigo Janči. Navdušil vas bo avtorjev uvod s kratko zgodovino in kulinaričnim pregledom države, ki si zagotovo zasluži mesto na našem potovalnem seznamu, na koncu pa vas čaka še vinska poslastica in pálinka. 

Ajda Vodlan, Bukla 182

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...