Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Plava

Knjiga o plavi ribi
Klemen Košir
Plava
32,00 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba samozaložba
Leto izdaje 2015
ISBN 978-961-283-463-0
Ilustracije Anja Delbello, Sara Koncilja
Urejanje Nina Jeklič

Tehnične lastnosti
trda vezava
22 x 17,5 cm
660 g
176 strani
Tip knjige
priročnik
Kategorije
kulinarika, dom in vrt > kuharski priročniki

Povej naprej

O knjigi

12 portretov plavih rib

Sardelo poznate in skušo tudi. Kaj pa plavico, luca, iglico, trupca in šnura? Vsaka plava riba, ki plava v Jadranu in Sredozemskem morju, je predstavljena s kratkim življenjepisom in vrhunsko ilustracijo Sare Koncilja. Spoznali boste spolno življenje rib, njihove bivanjske teritorije, prehrambene navade in izvedeli, kdaj poteka sezona lova. In da, modroplavuti tun je zaščitena živalska vrsta.


Predstavitev ribolovnih območij Sredozemskega morja

V knjigi boste spoznali vsa označena FAO ribolovna območja, ki so obvezna informacija na prodajni deklaraciji ribe. Lažje se boste odločili, ali boste skušo ali sardelo kupili ali ne. Kaj je lokalno okolje je širok pojem, s poznavanjem območja ulova in vrst ribolovnih tehnik boste bolj ozaveščen, če ne suveren potrošnik plave ribe.


43 praktičnih, iskrenih in preizkušenih receptov za vsakdan

Sardele v soli, marinirani surovi sardončki, šavor, escabeche, pečeni šuri na limoni, namaz iz belega tuna in sardele, tapenade, pašte iz slanih sardonov, rižotke, lešada, solata ali dve. Plave ribe so dostopen, bogat vir z beljakovinami, omega tri maščobnimi kislinami in minerali. Srečo imamo, da živimo v zaledju Jadranskega morja, ki nas preko celega leta zalaga s svežo divjo ribo.

Hudomušne vinske spremljave

Vandral sem po Slovenski Istri, otokih Jadrana in delal postanke po Sredozemlju ter si beležil značaje lokalnih vin ter jih pesnil s plavimi ribami. Garaško delo, za vas! Odkritje letošnjega leta je viška vugava, plavac mali med belimi hrvaškimi vini. Le h katerim jedem sem ga vtaknil?

Recenzija Bukla

Prehranske knjige Klemna Koširja (Namazi za mizo, FAO 37. 2. 1 – divji Jadran, Kruh moj vsakdanji) v stiku z roko in očesom delujejo dokaj preprosto, pa vendar dosegajo najvišje grafične standarde. Seveda so vsebina, videz in otip prepleteni, eno plemeniti drugo, kot celota pa vse knjige, tudi najnovejša, ki govori o plavi ribi, odražajo neizpodbitno trajnost znanja. Redko namreč najdemo izvirno kuharsko knjigo, ki z navideznim minimalizmom predstavi vso kompleksnost snovi, ki jo obravnava. V Plavi srečamo dvanajst portretov, od sardele prek skuše in iglice do modroplavutega tuna. Vsaka nam ponudi svojo zgodbo, svojo zgodovino, svojo pot ulova, način shranjevanja, najboljše tehnike priprave, temu pa seveda sledijo recepti. Osvojijo nas pretanjene mediteranske finese, z njimi tudi na celino zaveje primorski duh. Postopki niso poenostavljeni, priprava rib mora biti dostojna, upravičena, okusno ozaljšana z zelenjavo, začimbami in primernim vinom. Gre za pikolovstvo? Nikakor, gre za filozofijo in odnos.
In še svarilo … Fotografij ni, spremljajo nas samo ilustracije Sare Koncilja in oblika Anje Delbello. Slike se morajo sukati po glavi. Brez domišljije in nekaj predznanja pač ni zaresne kuharije.

Žiga Valetič, Bukla 118-119

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...