Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Varčna kuharica

Za slabe in dobre čase sestavila v vojnem letu 1915 Marija Remec
Marija Remec
Varčna kuharica
19,90 € 19,90 € Prihrani 0,00 €
Za pridobitev Buklinega bonusa 0,60 € se prijavite ali registrirajte
Na zalogi, dobava 1-5 delovnih dni

Knjigo zavijemo v darilni papir in zavežemo s trakom. Račun prejme kupec, knjigo obdarovanec.

2,90 €


Založba Družina
Leto izdaje 2015
ISBN 978-961-04-0231-2
Spremna beseda Janez Bogataj, Helena Janežič, Petra Testen

Tehnične lastnosti
trda vezava
20,5 x 19 cm
800 g
270 strani
Tip knjige
priročnik
Kategorije
kulinarika, dom in vrt > kuharski priročniki

Povej naprej

O knjigi

Marija Remec je leta 1915, ko je divjala prva svetovna vojna, zbrala več kot 400 odličnih in zdravih receptov in jih objavila v knjižici Varčna kuharica. Temeljna značilnost njenih receptov je varčnost, vendar ne na račun okusnosti in prehranske vrednosti jedi, saj se »lahko postavijo na vsako, tudi imenitno mizo«.

Sestavine za jedi, ki so predstavljene v tej knjigi, zrastejo na domačem vrtu ali jih ponujajo na bližnji tržnici. Hrana, ki je pripravljena iz domačih živil, je običajno bolj zdrava in tudi bolj okusna.

Posebna vrednost kuharske knjige Marije Remec je tudi, da gradi na slovenskem lokalnem in regionalnem kuharskem znanju in izkušnjah.

Upamo, da bo prinesla knjiga vsaki gospodinji in gospodinjcu marsikaj novega, nekaterim jedem, ki so jih imeli naši predniki v časti, moda pa jih je zavrgla, pa bo zopet prinesla zasluženo veljavo!

Pa Bog požegnaj!

Recenzija Bukla

Stoletnica izida pomanjkanju med prvo svetovno vojno prilagojene kuharske knjige z zgovornim naslovom je pravi trenutek za njen ponatis v povsem drugem času, ki pa mu pomanjkanje, čeprav iz povsem drugih razlogov, znova ni tuje. Nova izdaja navzven sicer ni več skromna, kot je bila njena predhodnica, pa tudi avtorica ni več skrita za začetnicama M. R. Sporočilo, ki ga prinašajo njen uvodni nagovor in recepti v 16 poglavjih, se tudi ni spremenilo: Kako iz skoraj nič ustvariti okusen obrok. Da njeni vedno znova aktualni pozivi k varčnosti in iznajdljivosti morda ne bi bili razumljeni narobe, so poskrbeli pisci predgovorov. Etnolog Janez Bogataj je knjigo postavil v kulturnozgodovinski okvir nastanka in opozoril na njen socialni značaj, bibliotekarka Helena Janežič piše o svojih srečevanjih s kuharico za slabe in dobre čase, zgodovinarka Petra Testen pa o značilnostih prehrane v prvi svetovni vojni.

Iztok Ilich, Bukla 118-119

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...