Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Velika slovenska kuharica

Felicita Kalinšek
Velika slovenska kuharica

Zaradi različnih vzrokov v Buklini spletni knjigarni te knjige ni možno kupiti.
Za več informacij se obrnite na založbo (v kolofonu levo) ali v kako drugo knjigarno.

Založba Cankarjeva založba
Leto izdaje 2018
ISBN 978-961-282-317-7
Leto izdaje izvirnika 1868
Ilustracije Igor Rehar, ... [et al.]
Urejanje Nina Žitko Pucer
Uvodna beseda Tanja Teršar
Dodatna besedila Bernarda Gostečnik

Tehnične lastnosti
trda vezava
22,5 x 18 cm
1.900 g
1006 strani
Tip knjige
priročnik
Kategorije
kulinarika, dom in vrt > kuharski priročniki

Povej naprej

Recenzija Bukla

Obstajajo kuharice in obstaja Kuharica – kuharska knjiga, ki jo imenujejo kar »kuharica sestre Kalinšek«, čeprav ima za seboj že stopetdesetletno tradicijo, in so jo v tem času dopolnile in razširile različne sodelavke (tokrat je posodobitev opravila s. Bernarda Gos­tečnik). Velika slovenska kuharica je tako doživela že skoraj legendarno, trideseto izdajo in se v tem času prodala v več kot četrt milijona izvodov. To je kuharica, ki ima na začetnih dveh predlistih prostor, kjer vsaka lastnica napiše, od kdaj jo poseduje in katere so njene tri najljubše jedi, potem pa jo, ko pride čas za to, preda naslednji generaciji. Sodobne kuharice gradijo na barvnih fotografijah slastne hrane, podobah, ob katerih te zaščemi v ustih in se ti naberejo sline. Velika slovenska kuharica je trdovratno staromodna. V njej najdete zgolj ilustracije kakih plodov in sadežev, iz katerih lahko pripravite kako jed, kake živali ali pa kuharske potrebščine, pa kakšno shematično ilustracijo jedi in podobno, vse skupaj v skoraj asketskem dvobarvnem tisku. Tudi recepti in navodila za njihovo pripravo niso razkošni in živopisni, temveč strnjeni in neposredni, včasih skupaj z navedbo potrebnih sestavin dolgi le nekaj vrstic, to je namreč kuharica, ki je namenjena dejanski uporabi, ne pa (predvsem) gledanju. To ni butična kuharska knjiga, v katero se nadobudni kuharji sem pa tja zazrejo, ko skušajo pripraviti kak nenavaden ali pa prazničen obrok. To je trpežna knjiga za vsak dan in neposredno za kuharski pult, kjer bo zdržala nekaj nadaljnjih deset­letij – tokrat tudi z novostjo, saj so s posebnim znakom označene jedi brez mesa. Kuharice prihajajo in odhajajo, »kalinškina« pa ostaja. Vse kaže, da bo preživela tudi nas.

Samo Rugelj, Bukla 145

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...