Z užitkom užita: sladica brez žita
Ana GradišnikZaložba | UMco |
Leto izdaje | 2012 |
ISBN | 978-961-6803-55-7 |
Leto izdaje izvirnika | 2012 |
mehka vezava
23,5 x 16,5 cm
230 g
80 strani
Tip knjige
priročnik
Kategorije
kulinarika, dom in vrt > kuharski priročniki
knjige umco
Založnik o knjigi
Ana Gradišnik, 16, sicer obetavna športnica (osvajalka treh medalj na Evropskih prvenstvih v biljardu v letih 2011 in 2012), je dolgo trpela za hromečo in potencialno smrtonosno alergijo, a se je je rešila že po nekaj tednih neglutenske diete. Prehranskega režima, ki prepoveduje predvsem uživanje žita (ne pa koruze, riža in krompirja), se po ozdravljenju ni želela odreči, ker pa je sladkosnedna in za nameček tudi odlična slaščičarka, se je odločila, da svoj talent s pridom izkoristi: predelala je nekaj družinskih receptov za močnate jedi, tako da je izmed sestavin izločila nevarni žitni antinutrient gluten, k tej rodbinski »dediščini« pa dodala še vrsto lastnih brezglutenskih receptov. Kakor se to čudno sliši, na internetu tovrstnih receptov skoraj ni, tisti redki, kolikor jih je, pa terjajo rabo bodisi eksotičnih nadomestkov ali pa drage brezglutenske moke. Tako imenovane brezglutenske sladice, ki jih na svojih dietetičnih policah ponujajo supermarketi, pa so še dražje ter praviloma omlednega okusa in nevabljive tipnosti. Prvi sad odločitve, ki je mladi avtorici spremenila življenje, je pričujoča zbirka triinšestdesetih zdrav(iln)ih, ne predragih in umljivo predstavljenih sladičarskih receptov, ki si po pravici zasluži naslov »Z užitkom užita – sladica brez žita«.
Recenzija Bukla
Kadar šolski projekti niso namenjeni zgolj zadostitvi učiteljevih zahtev, ampak izvirajo iz resničnega raziskovalnega duha bodočih študentov, lahko prerastejo svoj začeti namen in končajo celo v knjigi. Ko se je Gradišnikova Ana, nadobudna šestnajstletnica, vsestransko aktivna gimnazijka, lotila problema lastne alergije na kokos in (skupaj z očetovo pomočjo) preštudirala raznovrstno literaturo o brezglutenski prehrani, je ne samo uspešno premagala svojo alergijo, pač pa sestavila tudi imeniten nabor več kot šestdesetih sladic, ki jih z veseljem deli s tistimi, ki jih pestijo podobne težave. Slastni (brezžitni) recepti, skupaj z uporabnimi navodili za pripravo so razdeljeni v štirinajst poglavij glede na glavno sestavino (od brezglutenske moke, preko mandljev, orehov, lešnikov, rožičev, čokolade in celo kokosa), knjigo zaokrožajo v lepo oblikovano specializirano sladičarico, ki bo v knjigarnah na voljo konec oktobra.
Renate Rugelj, Bukla 82-83
© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.
Sorodne knjige
- Ko imajo hormoni žur Kako harmonija ponovno oživi naša čustva, misli in telo 30,97 € Dodaj v košarico
- Hrana, ki spreminja življenje Spoznajte skrivne zdravilne moči sadja in zelenjave; Medicinski medij 32,00 € Dodaj v košarico
- Ne le paprika in golaž Kdor ni okusil katere teh jedi, ni bil na Madžarskem 36,90 € Dodaj v košarico