Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 25 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Žganjekuha

Peter Jäger, Josef Pischl
Žganjekuha
18,50 €

Zaradi različnih vzrokov pri nas te knjige ne morete kupiti. Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Povej naprej

Založba Mohorjeva Celovec
Leto izdaje 2003
ISBN 3-85013-840-2
Naslov izvirnika Schnapsbrennen
Prevod Stanislav Bahor

Tehnične lastnosti
mehka vezava
22 x 16,5 cm
187 strani
Tip knjige
priročnik
Kategorije
kulinarika, dom in vrt > kuharski priročniki

Založnik o knjigi

Knjiga o žganjekuhi je slovenski prevod nemške knjige »Schnapsbrennen«, ki je medtem izšla že v osmi nakladi. Njen namen je pomagati tako začetnikom kakor tudi praktikom pri pridobivanju kakovostnega žganja. Vsebinsko obravnava celotni potek pridobivanja od pravilnih surovin do proizvoda v različnih kakovostnih stopnjah z dodatkom o žitnem žganju ter tudi prodajnih možnostih. Posebno poglavje obvešča tudi o zakonskih določilih EU.

Pomen žganjekuhe
Pridobivanje sadnih žganj je že zelo staro. Z novimi spoznanji in z vedno boljšimi pripravami za žganjekuho se je lahko izkoristek alkohola povečeval in kvaliteta je postajala vedno boljša. Pred mnogimi desetletji se je za kuhanje žganja uporabljalo le odpadno in izločeno sadje. Delno je bilo to pogojeno s slabo gospodarsko situacijo po prvi svetovni vojni in s stisko z živili med in po drugi svetovni vojni. Z gospodarskim vzponom so narastle tudi zahteve na vseh področjih, tako tudi pri žganjih.
Danes se zahtevajo sortna žganja, ki morajo imeti aromo, značilno za sorto. Poleg odpadnega sadja je danes gospodarsko zanimiva tudi uporaba sadja namizne kvalitete. Če cene sadja niso zadovoljive, je proizvodnja specialnih vrst žganja pogosto cenovno celo bolj ugodna. S tem se trg sadja v primeru prekomerne proizvodnje nekoliko sprosti. Kuhanje žganja se odvija v času, ki je delovno manj intenziven in destilat je bolj trajen.


Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...