Založba | Totaliteta |
Leto izdaje | 2019 |
ISBN | 978-961-7075-00-7 |
trda vezava
176 strani
Tip knjige
esej
Kategorije
družbene vede
kulinarika, dom in vrt
Založnik o knjigi
Nova knjiga Luke Novaka Polje gastronomije je hibrid: gre za enega prvih poskusov povezave globalnih gastronomskih fenomenov in njihove vpetosti v družbeno klimo, trende in duhovna gibanja. Na polju se tako povezujejo pojav množične prehrane po obeh svetovnih vojnah, začetek globalne kulinarike po padcu Berlinskega zidu, pojav gastronomskega absolutizma na prelomu tisočletja in vznik sonaravnega prehranjevanja v času milenijcev.
Avtor jih sooča s temeljnimi bivanjskimi vprašanji in pravi: »Knjiga je plod mojih najzgodnejših izkušenj s prvimi obrati hitre prehrane v sedemdesetih letih, kamor sodijo tako prvi McDonald’s na Elizejskih poljanah kot picerija Parma v novo odprtem Ravnikarjevem Maximarketu, pa zatem študentsko navdušenje nad francosko dekadenco in tudi ukvarjanje z izdajanjem kuharskih knjig …«
Recenzija Bukla
Nova knjiga Luke Novaka, pisatelja, založnika in TV-voditelja, je esejistični hibrid, ki ga osredinjajo avtorjeva osnovna zanimanja: gastronomski fenomeni in njihova vpetost v družbeno klimo, trende in duhovna gibanja. Tudi tokrat mu z njemu lastno pronicljivostjo uspe izrisati pomembne distinkcije v polju množične prehrane po obeh svetovnih vojnah, začetek globalne kulinarike po padcu Berlinskega zidu, pojav gastronomskega absolutizma na prelomu tisočletja in vznik sonaravnega prehranjevanja v času milenijcev. O knjigi, ki je v izvirniku izšla v francoščini (Léo Scheer, Pariz 2018), avtor pravi: »Knjiga je plod mojih najzgodnejših izkušenj s prvimi obrati hitre prehrane v sedemdesetih letih, kamor sodijo tako prvi McDonald’s na Elizejskih poljanah kot picerija Parma v novo odprtem Ravnikarjevem Maximarketu, pa zatem študentsko navdušenje nad francosko dekadenco in tudi ukvarjanje z izdajanjem kuharskih knjig …«. In dodaja: »Ne da bi se tega zavedali, gastronomija danes določa našo družbo, definira naše navade, naše sprehode, poti, naša branja in premike, delo in prosti čas. Hrana usmerja naše misli, še več, hrana nas odraža, nas kodificira, odseva naše bivanje in tako postaja naše nezavedno, naša govorica, hrana nas govori, hrana, ki jo jemo, nas izjavlja … Konec je velikih zgodb iz preteklih stoletij, tokrat je tudi postmodernizem zares mrtev, saj je končno zares konec tudi same zgodovine: dobrodošli v gastronomski dobi.«
Renate Rugelj, Bukla 149
© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.
Sorodne knjige
- -10% 120 najboljših slovenskih gostiln po izboru www.siol.net 8,91 € 9,90 € Prihrani 0,99 € Dodaj v košarico
- Osrčje tradicije: po poteh kuharskega mojstra Uroša Štefelina Zgornja in Osrednja Gorenjska 44,90 € Dodaj v košarico