trda vezava
27,5 x 16,5 cm
400 g
104 strani
Tip knjige
dokumentarna literatura
Kategorije
kulinarika, dom in vrt
turizem in vodniki
Založnik o knjigi
Vinogradništvo in pridelava vina imata na ozemlju današnje Slovenije več kot 2300-letno tradicijo. Geografska lega je v stoletjih zgodovinskega razvoja omogočila to gospodarsko dejavnost in posebno kulturo v treh različnih vinorodnih deželah, v Podravju, Posavju in na Primorskem, kar je povzročilo raznolikost terroirja in tudi sortnega sestava s številnimi izvirnimi (avtohtonimi) in regionalnimi sortami. Na ozemlju Slovenije se namreč stikajo Alpe, Sredozemlje, Panonska nižina in Balkan oz. Dinarsko gorstvo. Prav raznolikost in naravne danosti ustvarjajo temeljne značilnosti slovenskega vinogradništva in vinarstva. Vinarstvo in vinogradništvo torej sooblikujeta svojevrstne oblike življenjskih slogov in zgodb, ki so lahko motivi za posebne vrste turističnega delovanja. Vino namreč na različne načine vpliva na gospodarsko prizadevanje, družbena razmerja in odnose ter oblike duhovne ustvarjalnosti.
Recenzija Bukla
Vinogradništvo ima na ozemlju današnje Slovenije več kot dvatisočletno tradicijo. Geografska lega je to gospodarsko dejavnost še posebej omogočila v treh vinorodnih deželah: v Podravju, Posavju in na Primorskem. Avtor je v prvem delu knjige predstavil številne izjemno zanimive zgodovinske zapise, ki pričajo, da je bilo uživanje vina na naših tleh od nekdaj dokaj običajna navada, pa naj je šlo za pogostitve na gradovih, v samostanih, župnijah ali pri navadnih ljudeh. Tudi Valvasor v Slavi vojvodine Kranjske zazna poudarjeno vlogo vina pri poročnih obredjih, ob rojstvu otroka, ob smrti in nekaterih koledarskih šegah. Veliko zaslug za kakovostno kletarstvo in porabo zalog sta imela Karel Veliki in Marija Terezija, ki sta na naših tleh uvedla sistem vinotočev (frasko, pušl ali osmica), o prisotnosti vina ob različnih priložnostih pa je pogosto pisal tudi Janez Trdina. V drugem delu knjige avtor predstavi različna vina v sodobni Sloveniji, tipične predstavnike posameznih vinorodnih okolišev in njihove zgodbe, pa seveda šege in navade, ki danes spremljajo vinsko kulturo.
Renate Rugelj, Bukla 183-184
© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.
Sorodne knjige
- -10% Superživila Najbolj zdrava hrana na tem planetu 24,11 € 26,79 € Prihrani 2,68 € Dodaj v košarico