Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Vinske bravure

O podobi vina ter njegovih snovnih in duhovnih poteh skozi našo zavest
Drago Medved
Vinske bravure
39,90 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Modrijan
Leto izdaje 2011
Leto izdaje izvirnika 2011
Urejanje Marko Vidic

Tehnične lastnosti
trda vezava
21 x 27 cm
2.250 g
461 strani
Tip knjige
strokovna monografija
Kategorije
zgodovina > kulturna zgodovina
kulinarika, dom in vrt

Povej naprej

Založnik o knjigi

Vinske bravure so že osma knjiga o vinski kulturi, ki jo je napisal Drago Medved. V njej nadgrajuje svoj dosedanji pogled na nastanek in razvoj vinske trte, na rojstvo vina in na njegove zgodovinske, verske, gospodarske in druge socialne funkcije skozi čas. Predstavlja Slovenijo z vsemi tremi vinorodnimi deželami in vinarji, pa tudi ves preostali svet, ki je bil dolgo na vinskem zemljevidu manj prisoten, denimo tudi države, ki doslej niso slovele kot pridelovalke vina (Peru, Venezuela, Brazilija, Indija, Kitajska, Rusija, Ukrajina, Velika Britanija itd.). Zelo pomemben je zgodovinski prerez socialnih funkcij vina skozi čas – od pijače opoja do zdravila in statusnega simbola; v knjigi je zajeto vse, kar je vino spremljalo v njegovi pojavni obliki in kar je vino spodbujalo v druženju s človekom.
Predstavljene so številne znane osebnosti iz sveta vinske kulture, pa tudi neznani, a pomembni ljudje, ki so in še sooblikujejo podobo vina doma in v svetu. Avtor odstira psihološke in duhovne razsežnosti v povezavah med vinom in človekom, pogled na hedonistične pojave v zvezi z vinom ter etični in moralni vidik človeka v odnosu do vina. Zelo dragocene so praktične informacije o slovenskih vinorodnih deželah, knjigo boste odprli, ko boste potrebovali pojasnilo izrazov, ki opisujejo vina in instrumentarij, s katerim vino postrežemo, in prav vam utegnejo priti opozorila na zlorabe v promoviranju vina in na neprimerne načine pitja tega žlahtnega daru narave.
Vinske bravure so nekakšen kodeks odnosov med vinsko kulturo in ljudmi, ki živijo z njo ali v njeni bližini, so eden od kamnov v mozaiku prizadevanj, da bi ljudje v življenju spoznali čim več koristnega za telo, lepega za dušo in dobrega za srce. Vse to je namreč v vinu, če ga le hočemo spoznati kot takega.
Knjigo bogati več kot dvesto fotografij, več kot šestdeset jih je prispeval priznani fotograf Tomo Jeseničnik.

Recenzija Bukla

Zgodovina vina? Filozofija vina? Etnologija vina? Tehnologija vina? Kultura vina? Vino v svetu? Vino v Sloveniji? Vino in glasba? Vino kot zdravilo? Vinsko viteštvo? Vino in poezija? V Vinskih bravurah (bravura zato, ker ta pomeni dovršenost in spretnost, v tem kontekstu pa avtor vidi celostno podobo vina), obsežni, bogato ilustrirani monografiji, ki izhaja nekako sočasno z martinovim, je vsega tega na pretek. Drago Medved (1947) se vinu, kulturi njegovega pitja in kulinariki v povezavi z njim posveča že več kot dve desetletji, žlahtni kapljici (kot pravi Konfucij, za pijanost ni krivo vino, temveč tisti, ki ga pije) pa je do sedaj posvetil že sedem knjig. Vinske bravure so torej ekstrakt njegovih izkušenj z vinom, ki so dozorele na poseben način, o njem pa piše kot o večni metafiziki, saj je vino po njegovem mnenju preveč vpeto v modele in vzorce naše civilizacije, da bi ga lahko uvrstili le med kmetijske pridelke ali pa samo med alkohol. Čeprav je izdelava vina s svojimi fizikalno-kemičnimi procesi naštudirana v detajle, je po Medvedovem mnenju pri dobrem vinu vedno prisotna tudi nujna sestavina duha, morda v neznatnih količinah, ki pa je ključna za končni celo(s)tni učinek. Morda celo takšen, ki pomaga do nebes, kot pravi pesem, pri kateri naj bi bojda sodeloval sam Shakespeare (Po dobrem vinu dobro spiš. / Kdor dobro spi, ne greši, / kdor ne greši, pride v nebesa. / Torej – dobro vino pomaga v nebesa.) Vino in poezija? Ja, treba je priznati, da je nedavno preminuli pesnik in tudi vinogradnik Tone Pavček napisal dve pravi himni vinu, refošku in cvičku, Zorenje večnosti in Hvalnico cvičku.

Del prve gre takole:

Refošk zori na oni strani hriba,
na oni strani žeje,
na oni strani duše.
Vsa temna od krvi
se jagoda nagiba
čez vse prestale meje,
čez moče in čez suše,
čez plesni in bolezni,
v srce,
v obnebje pesmi.

Tako je ta pesem najprej za sina.
Z njim nisva skupaj sadila
refoških trt
ne pila iz njih vina.
Prej ga je bela vila zvabila
v črno slovensko smrt.
Zdaj mi z nebesnih območij,
enaindvajsetleten,
mir večnosti toči
in govori o svetem.

Točita ga sedaj skupaj, in mi za vaju!

Samo Rugelj

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...