Založba | Hart |
Leto izdaje | 2018 |
ISBN | 978-961-6882-41-5 |
Leto izdaje izvirnika | 2018 |
Urejanje | Maja Jug Hartman |
mehka vezava
26 x 21 cm
180 g
40 strani
Tip knjige
priročnik
Kategorije
kulinarika, dom in vrt > kmetijstvo
kulinarika, dom in vrt > vrtnarstvo
Založnik o knjigi
Pod besedo plevel razumemo rastline, ki rastejo samoniklo na vrtu ali njivi med rastlinami, ki jih gojimo za prehrano ljudi in domačih živali. Plevel zato večinoma ni zaželen, saj jemlje kulturnim rastlinam prostor, svetlobo, vodo in mineralne snovi. Zaradi zatiranja s herbicidi nekaterim vrstam grozi izumrtje, hkrati pa pojavljajo tudi nove, odpornejše vrste plevela. Mnogo plevelov uvrščamo med invazivne rastline, ki smo jih nehote prinesli k nam iz drugih dežel in celin. Nekatere vrste plevela gojimo kot okrasne rastline na vrtu ali v cvetličnih lončkih.
Čeprav plevelu pripisujemo večinoma negativne lastnosti (nekaterev vrste vsebujejo tudi strupene snovi), pa imajo tudi veliko dobrih lastnosti in so za človeka lahko koristni.
Pleveli kopičijo različne mineralne snovi in so pomembni za bogatenje prsti, zato jih uporabljamo kot gnojilo. Nekateri vsebujejo zdravilne učinkovine jih uporabljamo za zdravljenje različnih zdravstvenih težav in tudi v prehrani, saj so poleg mineralnih snovi tudi bogat vir vitaminov (npr. navadna zvezdica, vejicati rogovilček, navadni tolščak, bela metlika).
Pleveli lahko dajejo zavetje in pašo mnogim žuželkam, kot so na primer čebele, čmrlji ter metulji in spadajo med medonosne rastline.
Sorodne knjige
-
Zelenjava od semena do pridelka Kako na Vrtu obilja uspeva 50 najpogostejših vrtnih rastlin 34,90 € Dodaj v košarico