Založba | Kmečki glas |
Leto izdaje | 2015 |
ISBN | 978-961-203-440-5 |
Leto izdaje izvirnika | 2015 |
Fotografije | Darja Kocjan Ačko, ... [et al.] |
mehka vezava
23 x 17 cm
520 g
187 strani
Tip knjige
strokovna monografija
Kategorije
naravoslovje > biologija
kulinarika, dom in vrt > vrtnarstvo
Založnik o knjigi
Opisane so najpomembnejše poljščine, značilnosti rastline, način pridelave pri nas, kje je njeno mesto v njivskem kolobarju, možnosti uporabe ter številne druge zanimivosti. Rastline, opisane v knjigi: žita (pšenica, pira, rž, tritikala, ječmen, oves, proso, koruza, sirek, riž), nežita (ajda, kvinoja), oljnice (soja, sončnica, oljna ogrščica, gorjušica, buča, mak, sezam, arašid, kloščevec), oljnice in predivnice (lan, konoplja, bombaževec), druge tropske predivnice, gomoljevke in korenovke (krompir, poljščine, ki jih gojimo in uporabljamo kot krompir, sladkorna pesa), sladkorni trs, medovita rastlina (facelija), posebne poljščine, zdravilne in aromatične rastline, tobakovec in hmelj.
Recenzija Bukla
Darja Kocjan Ačko, strokovnjakinja na področju poljščin, nam v svojem novem delu takoj na začetku pojasni, da so nekoč spregledane vrste poljščin, kot so pira, rž, lan, konoplja in mnoge druge, danes postale pojem tradicije. Ravno zaradi tega je delo Poljščine izvrstno za prav vsakega, tako za tiste, ki se s pridelovanjem le-teh aktivno ukvarjajo, kot tudi za tiste, ki bi o njih preprosto le želeli vedeti kaj več. Avtorica zajame prav vse tipe poljščin, od žit in nežit do oljnic, gomoljnic, korenovk in posebnih poljščin. Pri vsaki vrsti predstavi njeno zgodovino ter fizični videz, pogoje za rast in nasvete za setev, prav posebno poglavje pa posveti tudi pomenu kolobarjenja. Za tiste, ki pa jih bolj kot pridelava zanima uporaba, pa se v delu skriva nešteto receptov in idej za pripravo jedi.
Neža Poznič, Bukla 110-111
© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.