Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 25 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Zrnate stročnice

Pridelava in uporaba
Anamarija Ačko, Darja Kocjan Ačko
Zrnate stročnice
17,00 € 17,00 € Prihrani 0,00 €
Za pridobitev Buklinega bonusa v vrednosti 0,51 € se prijavite ali registrirajte
Na zalogi, rok dobave 1-3 delovne dni

Povej naprej

Založba Kmečki glas
Leto izdaje 2016
ISBN 978-961-203-459-7
Leto izdaje izvirnika 2016
Fotografije Darja Kocjan Ačko, ... [et al.]

Tehnične lastnosti
mehka vezava
23,5 x 17 cm
550 g
190 strani
Tip knjige
priročnik
Kategorije
kulinarika, dom in vrt > vrtnarstvo
kulinarika, dom in vrt > kmetijstvo
kulinarika, dom in vrt > kuharski priročniki

Založnik o knjigi

Vse stročnice lahko uporabimo za izboljšanje rodovitnosti tal. Njiva ali vrt polna stročnic sta majhna tovarna dušika.

Bogastvo knjige so tudi enostavni, domiselni recepti s stročnicami za malice, prigrizke in kosila.

Osrednji del knjige je opis devetih zrnatih stročnic. Prva sta na vrsti grah in bob, naslednji je volčji bob, ki so ga že v preteklosti cenili zaradi njegovega pozitivnega vpliva na rodovitnost tal. Sledi soja – za Kitajce meso brez kosti, nato fižol - steber prehrane naših prednikov in tudi danes ga pridelamo največ. Opisane so še različne vrste vinje, leča, čičerika in arašidi.

Namen knjige je torej prenos znanja o zrnatih stročnicah, ki ga lahko uporabimo pri delu na zemlji in pri pripravi okusnih jedi, med vse ljubitelje zdravega načina življenja.

Recenzija Bukla

Kaj imajo skupnega grah, bob, volčji bob, soja, fižol, vinja, leča, čičerka in arašidi? Spadajo v skupino devetih najpomembnejših zrnatih stročnic na svetu. Avtorici nadvse koristnega in s podatki, nasveti in izvirnimi predstavitvami bogatega priročnika, opisujeta pridelavo in uporabo zrnatih stročnic. Te so imele v zgodovini in prehrani človeštva že tisočletja zelo pomembno vlogo. Z različnimi načini priprave in uporabe so hranile vse sloje prebivalstva, moč jih je bilo posušiti in shraniti za tiste letne čase, ko ni bilo na voljo veliko drugih hranil. V sodobni prehrani so zelo cenjene in priljubljene pri vegetarijancih in veganih, ki s stročnicami uspešno nadomestijo meso in druga živila, ki so jih izločili iz svoje prehrane. Tudi avtorici ponujata številne recepte in druge nasvete v zvezi s pripravo stročnic. Izjemno pregleden in uporaben priročnik tako za gospodinjske vrtičkarje, priložnostne kuharje kot tudi za gostinstvo in strokovno javnost.

Sonja Juvan, Bukla 125

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...