Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Alpha

Od Abidjana do Gare du Norda
Bessora
Alpha

Zaradi različnih vzrokov v Buklini spletni knjigarni te knjige ni možno kupiti.
Za več informacij se obrnite na založbo (v kolofonu levo) ali v kako drugo knjigarno.

Založba V. B. Z.
Zbirka Besede brez meja
Leto izdaje 2020
ISBN 978-961-7083-04-0
Naslov izvirnika Alpha
Podnaslov izvirnika Abidjan-Gare du Nord
Leto izdaje izvirnika 2014
Ilustracije Barroux
Prevod Mojca Medvedšek

Tehnične lastnosti
trda vezava
27 x 19,5 cm
610 g
127 strani
Tip knjige
strip
Kategorije
leposlovje
leposlovje > strip
francosko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Alpha, večkratno nagrajeni strip belgijsko-gabonske pisateljice Bessore in francoskega ilustratorja Barrouxa, je prvoosebna pripoved simpatičnega begunca po imenu Alpha, ki se odpravi na pot od Abidjana, glavnega mesta Slonokoščene obale, do Pariza, kjer naj bi se združil s svojo prebeglo ženo in sinom. Tako se pred bralci začne odvijati puščavski strip ceste, ki ga riše Aphov naiven, hudomušen, a tudi vsega hudega vajen pogled na svet. Toda – to je cesta bega, usmrajenih taborišč, saharskega peska v očeh, sredozemskega morja v usahlih pljučih in nenavadne vztrajnosti. Alpha je realen vpogled v kruto stvarnost življenj, ki se v vrtincu političnega in ekonomskega izkoriščanja ter preproste želje po normalnem življenju pogosto končajo na mejah zahodnega – evropskega – sveta.

»Pot odloča o tem, kje boš na koncu pristal. Včasih lahko ostaneš v taborišču sredi puščave ali pa čakaš ob morju in tako zapraviš pet ali šest let.«

o avtorjih

Pisateljica Sandrine Bessora se je rodila v Belgiji, materi Švicarki in očetu iz Gabona. Odraščala je v Evropi, v ZDA in v Afriki. Po dokončanem študiju na Visoki poslovni šoli v Parizu (École des hautes études commerciales de Paris), ki mu je sledila poklicna kariera na področju mednarodnih financ v Ženevi, je doktorirala s področja antropologije in leta 1999 napisala svoj prvenec. Leta 2001 je objavila roman Packe črnila (Les Taches d’encre) pri založbi Serpent a Plumes ter prejela nagrado fénéon. Za delo Utrgajte me, čedni gospodiči … (Cueillez-moi, jolis Messieurs …), ki je izšel pri založbi Gallimard, je leta 2007 prejela veliko nagrado črne Afrike (Grand Prix littéraire d’Afrique noire). Navdih za zgodbe črpa iz vsakdanjega življenja, pa tudi iz gledališča, slikarstva in filma. Njeni teksti so pogosto satirični, dotikajo se izključenosti, razrednega boja, odnosov v dobi spletnih omrežij ter na občutljiv način obravnavajo tudi stereotipe in dvome pri prevzemanju identitet.

Ilustrator Stéphane Barroux se je rodil v Parizu in večji del svojega otroštva preživel v severni Afriki. Ko se je vrnil v Francijo, je po študiju umetnosti deloval kot umetniški direktor v različnih oglaševalskih agencijah. Nekaj let kasneje se je preselil v Kanado, nato pa v ZDA, kjer je kot ilustrator za časopise in mladinske knjige doživel velik uspeh. V času bivanja v Ameriki je sodeloval s številnimi časopisi in revijami, kot so The New York Times, The Washington Post, Forbes Magazine, ter objavljal dela iz otroške literature, ki so mu prinesla številne nagrade. Vodi ga občutek za barve in fantastiko, ilustracije se loteva na tradicionalen način, pri čemer kombinira tehnike linoreza, grafitnega svinčnika, akrila … Barroux s surovo-treznimi ilustracijami Alphovi zgodbi vdihne telo in duha. Njegova linija je močna in izrazna, intimno se preplete s pripovedjo, tako da bralec svet ljudi, ki iščejo boljši svet, ne le vidi, temveč tudi občuti.

Recenzija Bukla

Alpha je čustveno, a tudi tragično obarvani risoroman belgijsko-gabonske pisateljice Sandrine Bessore in francoskega ilustratorja Stéphane Barrouxa, ki nas postavi pred prvoosebno pripoved in prigode begunca s pomenljivim imenom Alpha. Ta se odpravi na negotovo pot tako želene odrešitve, ki ga vodi od Abidhana, glavnega mesta Slonokoščene obale, proti Parizu, kjer naj bi se zopet srečal s svojima (že prej) prebeglima ženo in sinom. Ustvarjalca nam njegovo negotovo pot, posuto z mnogo pripetljaji, ki obenem izrisujejo tudi sodobno družbeno in migrantsko realnost, izrisujeta skozi premišljeno izbrane dogodke, ki jih Alpha komentira in ubeseduje s sebi lastno mešanico naivnosti in hudomušnosti, obenem pa tudi trpke usidranosti in sprijaznjenosti v lastno usodo. Ali kot pravi Sandrine Bessore skozi glavnega junaka stripa: »Pot odloča o tem, kjer boš na koncu pristal. Včasih lahko ostaneš v taborišču sredi puščave ali pa čakaš ob morju in tako zapraviš pet ali šest let.« In včasih, lahko dodamo, lahko pot v eno smer traja leto in pol, nazaj pa samo devet ali deset ur. Izjemno sugestivno delo!

Samo Rugelj, Bukla 156

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...