Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Balkanalije

Odraščanje v času tranzicije
Samira Kentrić
Balkanalije
24,00 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Povej naprej

Založba Beletrina
Zbirka Koda
Leto izdaje 2015
ISBN 978-961-284-046-4
Leto izdaje izvirnika 2015
Urejanje Aleš Šteger

Tehnične lastnosti
trda vezava
29 x 21 cm
860 g
144 strani
Tip knjige
kratka proza
Kategorije
leposlovje
slovensko leposlovje

Založnik o knjigi

Knjiga Balkanalije, odraščanje v času tranzicije, je avtobiografski grafični roman. Pripoveduje zgodbo o dozorevanju znotraj migrantske delavske družine, ko je skupna socialistična domovina krvavo razpadla v globalno tranzicijsko paradigmo privatiziranja in rangiranja vsakogar in vsega.
Zgodba nam približa socialni portret deklice, ki odrašča v priseljenski delavski družini bivše SFRJ. Ima očeta, ki je bil včasih pastir, in mamo, ki je znala stkati tepih. Svoje bosansko, vaško muslimansko okolje sta starša zamenjala za slovensko, mestno, katoliško, in tako postala notranja migranta v deželi, ki je najbolj častila delavstvo. Samira Kentrić (1976) je samozaposlena v kulturi kot vizualna umetnica, ki staplja javno, politično govorico z intimno
obarvano sfero človekovega vsakdana.
Kot ilustratorka in oblikovalka je likovno opremila številne knjige in časopise, med drugim je risala za Dnevnikov Objektiv, Sobotno prilogo Dela, časopis Finance, Mobitelove Zaupne besede, nizozemsko revijo Bi-logical... Oblikovala in likovno opremila je časopis Arzenal,
enkratno publikacijo ZRC SAZU. Z ilustracijami naslovnic sodeluje z založbo Beletrina, Modrijan, ZRC SAZU in AGRFT. Posebej je specializirana za mnenjsko ilustracijo, ki ponuja politični komentar v likovnem mediju. Eno tovrstnih del je bilo leta 2010 uvrščeno v prestižni American Illustration Catalog.
Od leta 1999 je aktivna v umetniškem tandemu Eclipse, ki je za svoje delo leta 2001 prejel Zlato ptico.
Balkanalije, avtobiografski grafični roman o dozore vanju v družini bosanskih migrantskih delavcev, ki so prišli v Slovenijo s preprosto želj o zagotoviti boljšo prihodnost svojim potomcem, je njen prvenec, ki je nastajal zadnjih pet let.

Recenzija Bukla

Samira Kentrić je priznana ilustratorka in oblikovalka, ki je zdaj postregla še z izvirnim samostojnim knjižnim projektom s pomenljivim naslovom Balkanalije. Gre za nekakšno ilustrirano avtobiografijo njenega otroštva in odraščanja. Ta grafično izjemno izvirna knjiga po eni strani izhaja iz jugoslovanskih (balkanskih) temeljev in dejstva, da so se v Sloveniji kot delu svoje širše domovine naselili tudi mnogi ljudje iz drugih republik, po drugi strani pa raste v slovensko osamosvojitev. Tedaj so prav ti ljudje postali nekakšni tujci, njihovi otroci pa so se začeli spoprijemati z vprašanji svoje temeljne identitete in osnovno dilemo, ali naj se povsem asimilirajo v novo okolje ali pa naj na neki nov način, ki ga morajo šele izumiti, ohranijo stik z rodno domovino svojih staršev. Jugoslovanski in postjugoslovanski čas skozi oči in risalo generacije, rojene tik pred Titovo smrtjo.

Samo Rugelj, Bukla 109

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...