Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Bežiščnica na vzhod

Maylis de Kerangal
Bežiščnica na vzhod
19,95 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Cankarjeva založba
Leto izdaje 2014
ISBN 978-961-282-019-0
Naslov izvirnika Tangente vers l'est
Leto izdaje izvirnika 2012
Prevod Suzana Koncut
Urejanje Darja Marinšek

Tehnične lastnosti
trda vezava
20,5 x 14,5 cm
260 g
101 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje
francosko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Transsibirska železnica, daleč stran od Moskve, na pol poti proti Sibiriji; vlak, ki neizprosno ropota proti zadnji postaji skupine ruskih rekrutov, namenjenih v oddaljeno kasarno. Med njimi dvajsetletni Aljoša, obupan, ker se mu ni uspelo izogniti vojaški službi, kuje načrt za pobeg. Skrije se v kupe Francozinje Helene, ki se je pravkar razšla z ruskim ljubimcem, in med ubežnikoma se kljub jezikovnim oviram splete nenavadno zavezništvo. Gonja za dezerterjem, ki zajame vlak, združi njuni usodi, medtem ko skupaj bežita proti vzhodu, dve vzporedni poti, ki čakata na kretnico.

Večkrat nagrajena Maylis de Kerangal (1967) je roman zasnovala na dvotedenskem popotovanju s transsibirsko železnico, na katero so jo leta 2010 povabili skupaj s še petnajstimi drugimi francoskimi pisateljicami in pisatelji. V tej kratki pripovedi je želela zajeti srečanje med popolnima tujcema, ki sta si prisiljena pomagati. Izjemno doživeta psihološka zgodba bralcu obenem predstavi drobce življenja sodobne Rusije, tiranijo njenih oblasti in težo preteklosti, ki jo s sabo nosi Sibirija od carističnih časov do gulagov.

Recenzija Bukla

Na vlaku na poti v Sibirijo se srečata usodi dveh bežečih posameznikov – Hélène beži od bivšega ljubimca, Aljoša od služenja vojski. A z brzenjem vlaka proti cilju on vse bolj izgublja upe, da svoji usodi lahko pobegne, nje pa se polotijo dvomi, ali si tega sploh zares želi. V tej kratki pripovedi francoske pisateljice je vidno, da jo je avtorica zasnovala, ko je sama potovala po isti poti. Natančni opisi nam prav zares dajo občutek, kot da smo tudi sami del zgodbe in z junakoma opazujemo precizno zrisano rusko pokrajino, z Aljošo se skrivamo in s Hélène obujamo spomine. Med posameznikoma se prav zaradi skupne želje po novih možnostih in novem življenju splete prijateljstvo in tako en drugemu pomagata premagati ovire, ki ju čakajo na poti. Medtem pa se vlak nezadržno približuje cilju in vedno bolj negotovo je, kam ju bo zares pripeljal.

Neža Poznič, Bukla 105-106

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...