Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Dekle, ženska druga_i

Bernardine Evaristo
Dekle, ženska druga_i
37,99 € 37,99 € Prihrani 0,00 €
Za pridobitev Buklinega bonusa 1,14 € se prijavite ali registrirajte
Rok dobave 2-10 delovnih dni, na zalogi pri dobavitelju Brezplačna poštnina (v Slovenijo)

Knjigo zavijemo v darilni papir in zavežemo s trakom. Račun prejme kupec, knjigo obdarovanec.

2,90 €


Založba Cankarjeva založba
Zbirka Moderni klasiki
Leto izdaje 2022
ISBN 978-961-282-548-5
Naslov izvirnika Girl, woman, other
Leto izdaje izvirnika 2019
Prevod Katja Zakrajšek

Tehnične lastnosti
trda vezava
25 x 16 cm
380 g
456 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje
britansko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Ammi so se končno odprla vrata londonskega Nacionalnega gledališča, in medtem ko čaka na premiero, razmišlja o boju, ki ga je kot temnopolta lezbijka morala bojevati, da je prišla do tod, pa tudi o svojih željah, ljubeznih, razočaranjih in samoiskanju.

Njeni zgodbi sledi enajst drugih, ki zaživijo pred nami: od zgodbe cinične učiteljice in investicijske bankirke do zgodbe nebinarne_ga vplivnice_eža in 93-letne kmečke posestnice s severa. Vse so med sabo nekako povezane, najpogosteje preko Amme oziroma njene predstave, ali pa gre za sorodstvene – mati in hči – in druge skupnostne povezave. Avtorica na ta način mojstrsko spleta podobo sodobne Velike Britanije, kot jo vidijo njene večinoma temnopolte prebivalke, in preko njihove intimne izkušnje prikazuje kompleksnost, krhkost in neomajnost identitete današnjega človeka ter nagovarja še zelo živo dediščino britanske kolonialne preteklosti. Z izredno tekočim, gibčnim jezikom izpisani polifonični roman se bere kot zbirka biografij in združuje vrhunsko leposlovje, življenje in zgodovino.

Katja Zakrajšek je za prevod knjige prejela Sovretovo nagrado za leto 2022. Več o tem: 

o avtorICI

Bernardine Evaristo (1959) je britanska pisateljica, akademičarka in dolgoletna borka za večjo inkluzivnost v literaturi. Roman Dekle, ženska, druga_i (2019) je že njena osma knjiga, zanjo je prejela nagrado booker in številne druge.

Recenzija Bukla

Bookerjevo nagrado podeljujejo od leta 1969 in do zdaj se je samo trikrat pripetilo, da sta si to prestižno priznanje razdelila dva romana. Po letu 1972 in 1992 se je to spet zgodilo leta 2019, ko so nagrado prejeli (že prevedeni) Testamenti Margaret Atwood in inovativni Dekle, ženska, druga_i, ki ga je napisala britanska pisateljica, dramatičarka in esejistika Bernardine Evaristo (1959), obenem tudi dolgoletna borka za večjo inkluzivnost v literaturi. Gre za njen osmi roman, zapisan pa je v nekaj drugačni formi (svojstvenost pisave je Bookerjevi žiriji všeč, leta 2017 so denimo nagradili prav tako izvirnega Lincolna v bardu), saj je avtorica pri njem v veliki meri opustila velike začetnice, ločila in klasično obojestransko poravnavo besedila, vsebinsko pa odraža osebno angažirana avtoričina stališča. Roman sestavlja ducat med seboj ohlapno povezanih intim nih človeških zgodb, ki jih največkrat združuje gledališka predstava temnopolte lezbijke Ammi, s katero se roman začne. Ta med čakanjem na premiero v londonskem Nacionalnem gledališču razmišlja o naporih in odrekanjih, ki jih je morala kot predstavnica pogosto diskriminirane družbene skupine vložiti v to, da je prišla do te ustvarjalne prelomnice. Dekle, ženska, druga_i je kalejdoskopski roman sodobne postkolonialne Velike Britanije, v njem imajo vlogo večinoma temnopolte prebivalke, vendar pa v njem najdete tudi nebinarno/-ega vplivnico/-eža, pa 93-letno kmečko posestnico s severa. Za literarne sladokusce, ki jih je navdušil esejistični roman Ta-nehisi Coatesa Med svetom in mano. 

Samo Rugelj, Bukla 166

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...